Nieuws Actueel

Blond bier van een stel jonge vrouwen

Wat de kerels kunnen, dat kunnen wij ook, dachten vijf Enschedese vrouwen. Ze staken de koppen bij elkaar en brouwden een eigen biertje. Licht, fruitig en fris. Zondag stroomt 't uit de Twentse tap: Lust.

Hans Brok | Foto: Lars Smook 22 april 2016

Lust lars smook

Het idee komt van de vrouwen en vriendinnen rond de brouwerij van Richters bier in Buurse. Ze zagen de mannen Maarten Nijhof, Joris Leemreise en Niels Leusink lekkere biertjes brouwen en vonden het tijd voor een eigen bier. Merel en Fleur Hogenelst, Minke van der Velde, Milou van den Bos en Eva Leemreise zochten zelf de ingrediënten uit. Want het moest een licht, wit terrasbier worden.

De eerste proef met thijm, citroen en vlierbloesem draaide uit op 'een lekker maar verdraaid koppig brouwsel'. "We hadden er door een rekenfout veel te veel vlierbessensiroop in gedaan", zegt Merel. Maar de vrouwen, rond de dertig en met banen in de zorg, gaf niet op. "De mannen wilden de spullen graag uit onze handen trekken, maar dat wilden we niet. Het moest echt ons bier worden", vertelt Fleur Hogenelst. "Precies", onderstreept Eva Leemreise, "we hebben het hele proces van begin tot eind gedaan."

AmbachtEn dus ook vullen, roeren, controleren en schoonmaken. "Het is veel zwaarder dan je denkt", vertelt Milou. "Het is echt een ambacht. Zwaar werk. Toen we de proefbatches maakten, viel het nog wel mee. In de ketel past ongeveer 50 liter. Maar als je dat opschaalt naar 1.000 liter, dan wordt het heel fysiek. Dan is brouwen zwaar werk."

Toen het goede recept - 'dat blijft geheim natuurlijk'- eenmaal klaar was werden de grote ketels gevuld. Na veel ploeteren, schoonmaken en proeven is er deze week 900 liter licht, fris en zomerblond bier gebotteld. Het meeste ging in fusten maar een derde verdween in de zwarte flessen waar Richtersbier bekend om is. Voorzien van een zelf ontworpen etiket.

NaamDe naam Lust is bedacht door moeder Hogenelst, Jenny. Fleur: "Aanvankelijk zou het Lieve Lust heten, maar dat was grafisch, op het etiket, niet zo mooi. Toen hebben we er Lust van gemaakt."

Komend weekeinde maken bierliefhebbers voor het eerst kennis met Lust. Bij Het Bolwerk en De Beiaard in Enschede stroomt Lust vanaf vier uur 's middags uit de tap en gaan de zwarte flesjes over het schap. Daarna is het ook elders te proeven, zoals bij het bierfestival in Atak op 7 mei.

WinterbierEr wordt aan een tweede brouwsessie gedacht. En een winterbiertje is in aantocht. Fleur: "Bij het proberen en proeven kwamen we een lekkere smaak tegen. Voor het terras vonden we die niet zo geschikt, maar in de winter kan die prima. We gaan er nog niks over zeggen, maar er komt nog meer uit onze ketel."