Nieuws Actueel

Bloomberg: Brussel wil dat landen gasverbruik verder verminderen

Landen van de Europese Unie krijgen van Brussel het verzoek om vanaf volgende maand 15 procent minder aardgas te verbruiken. Met dat voorstel komt de Europese Commissie volgens ingewijden van persbureau Bloomberg woensdag. Het plan is bedoeld om de eventuele klap beter te kunnen opvangen als Rusland plots de gastoevoer zou staken.

ANP 19 juli 2022

ANP190722239 1

Hoe het voorstel er precies uit komt te zien, melden de bronnen nog niet. Maar de vraag zou niet helemaal vrijblijvend zijn. Als de beschikbaarheid van gas erg verslechtert, kunnen landen ook bepaalde verplichtingen van Brussel opgelegd krijgen.

De commissie wilde tegenover Bloomberg geen commentaar geven op het bericht. De maatregel zou sowieso nog goedkeuring nodig hebben van alle lidstaten. Volgens diplomaten is een grote groep landen tegen verplichtingen voor het terugbrengen van het gasverbruik. Het argument is dan dat nationale regeringen al eigen noodplannen hebben opgesteld.

Plan om gasverbruik te verminderen

Het was al bekend dat Brussel woensdag waarschijnlijk met een plan komt om het gasverbruik verder te verminderen. De commissie verwacht niet meer dat Rusland de levering van gas via de pijpleiding Nord Stream 1 zal hervatten. Deze belangrijke verbinding tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee ligt op dit moment stil wegens onderhoud.

Volgens begrotingscommissaris Johannes Hahn gaat het dagelijks EU-bestuur er nu vanuit dat de pijplijn dicht blijft, hoewel Nord Stream 1 volgens planning donderdag weer open moet. "En in dat geval moeten bepaalde aanvullende maatregelen worden genomen", liet hij al weten.

Vrees over heropening

In Europa wordt al langer gevreesd dat de Russen de gaskraan donderdag niet weer open willen draaien. Maar de regering in Moskou en het Russische staatsgasbedrijf Gazprom hebben nog altijd niet gezegd dat de heropening van Nord Stream 1 in het geding is. Wel werd maandag bekend dat Gazprom zich op overmacht beroept om grote Duitse klanten minder gas te leveren.

Bloomberg en persbureau Reuters hebben inmiddels bronnen gesproken die zeggen dat de Russen toch van plan zijn om Nord Stream 1 weer op te starten. Er zou alleen met een beperkte capaciteit gewerkt gaan worden. Volgens de bronnen gaat het vooralsnog allemaal om een voornemen. Het definitieve besluit in Moskou zou nog niet zijn genomen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws