Nieuws Actueel

Bloomberg: Poetin-vertrouweling in bestuur 'Russische Google'

Een bekende vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin krijgt naar verwachting een grote rol bij een ingrijpende reorganisatie bij techbedrijf Yandex, dat ook wel bekendstaat als de Russische tegenhanger van Google. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat Aleksej Koedrin zijn voorzitterschap van de rekenkamer van de regering neerlegt om bij Yandex aan de slag te gaan.

ANP 25 november 2022

ANP251122172 1

De formeel in Nederland gevestigde holdingmaatschappij achter Yandex maakte bekend een groot deel van zijn activiteiten af te willen stoten. Die zouden dan meer onder Russische controle komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de in Rusland veel gebruikte zoekmachine van het bedrijf, de divisie voor advertenties, een taxidienst en de tak voor webwinkelen. Internationale activiteiten, zoals de ontwikkeling van zelfrijdende auto's en de ontwikkeling van cloudsoftware, worden juist buiten Rusland gehouden.

Toenemende druk

Koedrin zou volgens bronnen van Bloomberg ondanks zijn banden met Poetin liberaal genoeg zijn om Yandex uit staatshanden te houden. Een ander bekend internetbedrijf, het socialemediaplatform VKontakte, is bijvoorbeeld wel in handen van staatsbedrijven.

Yandex kampt op de Russische thuismarkt met toenemende druk om censuur toe te passen op zijn sites. Onwelgevallige berichtgeving over de Russische inval in Oekraïne is verboden en de oorlog heet officieel nog altijd een "speciale militaire operatie". In het Westen ligt Yandex juist onder vuur omdat het bedrijf zich naar de wensen van het Kremlin voegt. Oprichter Arkadi Volozj stapte in juni op als topman van het bedrijf nadat hij op de sanctielijst van de Europese Unie kwam wegens vermeende propaganda door Yandex.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws