Nieuws Actueel

Boek live optredens met Startup Gigstarter

Rechtstreeks een band, singer-songwriter of dj boeken. De onlinemarktplaats Gigstarter maakt het mogelijk ook muzikanten te vinden die niet zijn aangesloten bij een boekingskantoor, schrijft het Parool. Artiesten kunnen op de site gratis een profiel aanmaken, met een filmpje van een liveoptreden.

Richard Mooyman 2 mei 2016

Gigstarter 1065

Een onlineplatform met een transparant overzicht - inclusief prijzen - bestond nog niet, zegt medeoprichter Paul de Kuyper (30), die al zijn halve leven in bandjes speelt. Op de site kun je zoeken naar een band of artiest voor een feestje of evenement. Gigstarter biedt alle genres. "Van klassiek tot heavy metal en techno-dj's."

VerdienmodelInkomsten haalt Gigstarter uit premiumlidmaatschappen. Artiesten kunnen voor 8,25 euro per maand een uitgebreider profiel aanmaken. Volgens De Kuyper levert dat een hogere boekingskans op, omdat ze hoger eindigen in de zoekresultaten. Bovendien komen hun optredens in de agenda.

RendabelGigstarter verwacht deze maand de duizendste artiest te registreren. Honderd muzikanten betalen nu voor een premiumlidmaatschap. Dat aantal moet fors omhoog om rendabel te worden en nieuwe diensten te ontwikkelen, aldus De Kuyper. "Wij mikken op massa. Ons systeem is geautomatiseerd, we gaan er straks Europa mee in." De eerste buitenlandse bands hebben zich al spontaan gemeld. "Een Belgisch bandje is via ons geboekt voor Paradiso." Gigstarter wil in de toekomst allerlei betaalde extra's aanbieden, zoals apparatuur, zaaltjes en administratieve hulp voor muzikanten.

Vrije tijdDe oprichters werkten eerst in hun vrije tijd aan Gigstarter. "Maar met part-time werken krijg je dit echt niet voor elkaar." Zij leegden hun spaarpotten en haalden geld op bij familie, wat zestigduizend euro opleverde, en gingen er vol voor. "In het begin moesten we veel moeite doen om de eerste artiesten te overtuigen een profiel aan te maken. En de eerste boekingen kwamen maar langzaam op gang. Nu loopt het heel goed." In maart noteerde Gigstarter 150 boekingen, eind dit jaar moeten dat er duizend per maand zijn.

Oprichters Paul de Kuyper, Mark Teisman en Tom van der Velpen (vlnr). Lees verder onder de afbeelding

Vallen en opstaanTegenvallers waren er ook. Zo verdween eens door een systeemcrash alle muziek van de site, waarna bleek dat de back-up niet volledig was. "Toen hebben we bands moeten vragen hun muziek opnieuw in te sturen. Soms is het vallen en opstaan, maar je leert wel van zulke fouten."

ConcurrentDe eerste boekingskantoren bieden inmiddels ook artiesten aan op Gigstarter. Een doorbraak in deze conservatieve branche, vindt De Kuyper. "Ik zie Gigstarter ook niet als een concurrent, maar als een aanvullende dienst die de drempel verlaagt om een artiest te boeken. Dat zal leiden tot meer optredens."