Nieuws Actueel

Breiwinkel in Hengelo: 'Het is niet oudbollig, het is juist hip en trendy'

Het vooroordeel dat haken en breien vooral een hobby is van dames op leeftijd, gooit Ellen Buijvoets de prullenbak in tijdens het interview met De Twentsche Courant Tubantia. "Het is niet zaligmakend om alles kant-en-klaar in de winkel te kopen. Zelf maken is hip en geeft voldoening."

Tristan Reerink | Foto: Christian van der Meij 20 december 2016

Breifiets christian van der meij

Bijna twee jaar geleden heeft Ellen Buijvoets De Breifiets geopend, een winkel gespecialiseerd in wol. In haar knusse zaak aan De Wetstraat verkoopt ze niet alleen een breed scala aan wol en garen, maar geeft ze ook persoonlijk advies en worden workshops gegeven. En die zijn steevast volgeboekt, voornamelijk door jonge mensen die willen leren haken of breien.

Dat er vooral jongeren op afkomen, verbaast Buijvoets niet. "Oudere mensen hebben vroeger breiles gehad op school, dus die beheersen het wel", licht ze toe. Het feit dat de workshops druk bezocht worden door jongere mensen, geeft alleen maar aan dat ook die generatie ermee bezig is.

Haken

Vooral de kunst van het haken wint aan populariteit onder de jongere bezoekers. "Dat is eenvoudiger om mee te beginnen. Ouderen houden zich over het algemeen meer bezig met breien", vertelt Buijvoets. "Zelf breien past in de huidige tijd. Het is een soort uitvlucht van de dagelijkse drukte en hectiek. Breien werkt rustgevend. Daarnaast staan mensen nadrukkelijker stil bij zaken als milieu- en diervriendelijkheid."

Twee jaar

Volgende maand bestaat De Breifiets twee jaar. De winkel is ontstaan als gevolg van de economische crisis. Tot 2012 was Ellen Buijvoets namelijk directrice van Stichting Kinderopvang Zeven Bergen, maar bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag leidden ertoe dat haar organisatie het op eigen houtje niet ging redden. De Cirkel Groep nam De Zeven Bergen over van Buijvoets. "Ik voel dit als een positieve ervaring. Ja, ik ben gelukkig."