Nieuws Actueel

Brexit-deal of niet, Camptoo wil Verenigd Koninkrijk veroveren

Camperdeelplatform Camptoo verovert in rap tempo het Verenigd Koninkrijk. De groei gaat zelfs zo hard dat de Nederlandse scale-up een kantoor wil openen in Londen. En Brexit? Dat ziet ceo Martijn Peeters eerder als een kans dan als een bedreiging.

Vincent Krijtenburg | Foto: Camptoo 7 augustus 2019

Camptoo Martijn Peeters

Op de online marktplaats Camptoo kunnen eigenaren van campers hun voertuig te huur aanbieden wanneer ze er niet zelf mee op pad zijn. Het bedrijf dat volgende maand vijf jaar bestaat heeft huurders uit 69 landen en verhuurders in 15 landen waaronder het Verenigd Koninkrijk. ,,We zijn daar vorig jaar gestart om te kijken of er behoefte was aan onze dienst. Nu willen we echt doorpakken”, zegt Martijn Peeters, oprichter van Camptoo.

Kantoor in Engeland

Een boekingsomzet van ruim 400.000 euro in het VK in de afgelopen 12 maanden, geeft de ondernemer genoeg vertrouwen om een kantoor te openen in één van de grootste kampeermarkten van Europa om zo nog meer Britten te bereiken. ,,Er komt een Britse countrymanager om de aanwezigheid van het bedrijf te versterken, en ook customer support willen we lokaal organiseren”, zegt Peeters.

Lees ook: Wat nou strand en zon? Vakantie is een luxe voor de zzp’er

Crowdfunding

Om de uitbreiding mogelijk te maken, loopt er momenteel een crowdfundingcampagne via het Britse Seedrs-platform. Investeerders worden daarmee aandeelhouder en profiteren van de verdere groei van het bedrijf. ,,Wij vragen eigenaren van campers om hun dure bezit te delen. Onder het mom van ‘put your money where your mouth is’ ben ik zelf ook bereid om mijn kostbare bezit te delen”, legt Peeters uit. ,,Crowdfunding levert ons bovendien extra naamsbekendheid en een grote enthousiaste community op.” Het lijkt erop dat Camptoo de Britse harten weet te veroveren. Binnen een paar weken is er al 335.000 euro geïnvesteerd. Naar schatting de helft is afkomstig van grote Nederlandse investeerders, de andere helft bestaat uit veel kleine bedragen van Britse campereigenaren.

Staycation

Uitbreiden naar het Verenigd Koninkrijk lijkt met het oog op Brexit misschien een gewaagde stap, maar Peeters ziet dat niet zo. ,,Natuurlijk laten we ons adviseren op het gebied van belasting en dergelijke. Verder proberen we alles zo veel mogelijk lokaal te organiseren en werken we netjes volgens de Britse regels”, zegt hij kalm. Een positief gevolg van Brexit is dat steeds meer Britten kiezen voor een vakantie in eigen land. ,,Wij kunnen dat als geen ander faciliteren”, zegt Peeters over de zogenaamde staycation.

Lees ook: Eerst de locatie, dan het businessmodel: deze familie start onderneming in Spanje

Cultuur

Volgens de Europese Caravan Federatie heeft het Verenigd Koninkrijk na Duitsland en Frankrijk de grootste kampeermarkt van Europa. De reden dat Camptoo geen kantoor opent in Duitsland of Frankrijk is dat er daar meer concurrerende bedrijven zijn. ,,Naast een aantal traditionele partijen die het niet gaan halen zijn er in het VK geen partijen van betekenis actief. Ook zijn de cultuur en taal goed te begrijpen.”

Camptoo in Australië

De uitbreiding naar het Verenigd Koninkrijk is niet de eerste stap over de grens voor Camptoo. Anderhalf jaar geleden opende het bedrijf een kantoor in het Australische Melbourne. Deze strategische zet zorgde ervoor dat het bedrijf ook buiten het Europese vakantieseizoen kan doorontwikkelen.

Schaalbaar

Uitbreiding naar andere landen is voor de scale-up relatief eenvoudig, omdat het afgelopen jaar grote stappen gemaakt zijn in de ontwikkeling van het platform, de website en de app, waardoor de schaalbaarheid enorm is verbeterd. Camptoo heeft kort geleden de mijlpaal van 20 miljoen aan bruto omzet sinds de start behaald.

Over de groei in eigen land heeft Camptoo niets te klagen. ,,We groeien harder dan ooit tevoren. Mede vanwege het warme weer deze zomer is er momenteel een recordaantal campers en caravans op pad via ons platform.”

https://www.youtube.com/watch?v=1Y4pgU66IQg

We zijn daar vorig jaar gestart om te kijken of er behoefte was aan onze dienst. Nu willen we echt doorpakken

Martijn Peeters, oprichter van Camptoo