Nieuws Actueel

Britse pond stijgt na aftreden Liz Truss

Het Britse pond heeft aan waarde gewonnen nadat duidelijk werd dat Liz Truss opstapt als premier van het Verenigd Koninkrijk. Staatsobligaties van het land stegen ook.

ANP 20 oktober 2022

ANP201022171 1

Het pond won donderdagmiddag ongeveer 0,5 procent aan waarde ten opzichte van de dollar. De rentes op Britse schuldpapieren, ook wel gilts genoemd, daalden na de bekendmaking van Truss' aftreden. Als de waarde van obligaties stijgt, dalen de rentes.

Financiële markten reageerden eerder geschrokken op controversiële begrotingsplannen van Truss en de al eerder opgestapte minister van Financiën Kwasi Kwarteng. Forse belastingverlagingen vielen binnen die plannen samen met hoge uitgaven, onder andere aan de compensatie van huishoudens en bedrijven voor de hoge energiekosten. Kwartengs opvolger Jeremy Hunt draaide veel belastingverlagingen weer terug.

Door de paniek die eind september op de valuta- en obligatiemarkten ontstond, zag de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk zich gedwongen in te grijpen. De Bank of England kondigde aan weer obligaties op te kopen om een gedeeltelijke instorting van pensioenfondsen te voorkomen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws