Freek Naaktgeboren (66), uitbater van onder meer saunacomplex Thermen Binnenmaas, is wat je noemt een ondernemende ondernemer. Een man die steevast kijkt naar wat kan in plaats van wat niet kan. Daarbij niet zelden de mazen - of liever: mogelijkheden - van de wet opzoekend.
Mikpunt van zijn huidige twistpunt met de overheid? Dat almaar terugkomende drieletterwoord: btw. Deze gaat, als het huidige kabinet zijn zin krijgt, voor zijn branche in 2026 omhoog van 9 naar 21 procent. Net als dat vanaf dan de btw voor boeken, cultuur, hotelovernachtingen, media en sport omhoog gaat.
Lees ook: Hoe de btw-verhoging communiceren? Zo pak je het slim aan
Btw-verhoging is ‘onzalig plan’
Wat Naaktgeboren betreft is dat een ‘onzalig plan’. ,,Eerder - in 2019 - ging het btw-tarief voor sauna’s al eens omhoog”, vertel hij in het AD. ,,Toen van 6 naar 9 procent. Och, zeiden veel mensen destijds: wat maken die drie procentpunten er bovenop nu voor verschil?” Maar dat is een misrekening, vindt hij. ,,In werkelijkheid steeg de btw ineens met de helft. De huidige geplande verhoging komt zelfs neer op een stijging van 133 procent.”
Bizar, aldus Naaktgeboren, wiens raderen al begonnen te draaien toen hij voor het eerst lucht kreeg van deze maatregel. ,,Kijk, voor mijzelf als ondernemer maakt het weinig uit of ik een lager of hoger btw-tarief aan mijn klanten doorbereken. In die zin zijn wij slechts een doorgeefluik naar de Belastingdienst”, zegt hij.
De huidige geplande verhoging komt zelfs neer op een stijging van 133 procent
Freek Naaktgeboren
,,Maar hoe hoger de btw, des te meer mijn klanten kwijt zijn aan een paar uurtjes ontspannen”, gaat hij verder. ,,Want de prijs voor hun kaartje stijgt.” Op dit moment brengen zijn gasten jaarlijks een half miljoen euro aan btw binnen. Volgens de nieuwe regels wordt dat straks 1,2 miljoen euro. ,,Dat is lekker voor de staatskas. Maar uiteindelijk trekt de consument - opnieuw - aan het kortste eind.”
Draaimolen op parkeerterrein om btw-verhoging te omzeilen
Naaktgeboren, die zijn spa en wellness graag toegankelijk houdt voor iedereen, vindt dat niet netjes. En dus speelt hij met de gedachte zijn sauna- en sportcomplex om te vormen tot een ‘attractiepark’. ,,Voor een Efteling of Avonturenpark Hellendoorn, maar ook dierentuinen, kermissen en bioscopen geldt de geplande btw-verhoging namelijk niet.”
,,Ook siertuinen vallen dan nog steeds onder het lagere btw-tarief”, vervolgt hij. ,,En onze sauna is uitgerust met zelfs meerdere weelderige vlaktes. Dus dat biedt mogelijk perspectieven.” Voor de gein toonde hij, als eerste aanwinst, online onlangs al een foto van een zogenaamd aangeschafte carrousel. Maar een grap is dit voor hem allerminst.
Als deze btw-stijging er daadwerkelijk doorheen komt, zet ik gewoon een draaimolen op het parkeerterrein
Freek Naaktgeboren
,,Als deze btw-stijging er daadwerkelijk doorheen komt, en mijn advocaten daartoe mogelijkheden zien, zet ik gewoon een draaimolen op het parkeerterrein. Wie daarvoor een kaartje koopt, mag dan tegelijk gebruikmaken van een compleet dagje wellness op Attractiepark Naaktgeboren.”
Lees ook: Hoteleigenaar verzint list: kamers (bijna) gratis beschikbaar in strijd tegen btw-verhoging
Consument en ondernemer melkkoe van overheid
Weet je wat het is, verzucht de saunabaas: ,,De overheid ziet consumenten, maar ook ondernemers, de laatste tijd iets te veel als melkkoe. En erg betrouwbaar is zij ook niet gebleken.”
Een voorbeeld: op zijn dak ligt momenteel voor drie ton aan zonnepanelen. ,,Daarvoor zou ik de komende tien jaar periodiek een beetje subsidie ontvangen. Met de nadruk op zou. Want uit een brief die ik onlangs ontving, blijkt dat de overheid daar toch vanaf ziet. Nee, dát geeft de burger moed”, reageert hij cynisch. ,,En het doet de overheid, op termijn, ook weinig goed. Als je een hond almaar slaat, wordt-ie vanzelf vals.”
‘Gaan mogelijk rechtszaken van komen’
Karin Kuiper, directeur van de Club van Elf, dat met ruim 25 miljoen bezoekers in 2023 de meest toonaangevende dagattracties in Nederland vertegenwoordigt, snapt wel dat ondernemers die het aangaan op zoek gaan naar creatieve oplossingen om de beoogde verhoging btw-tarief te omzeilen. En ze sluit ook niet uit dat hier in de nabije toekomst menig rechtszaak over gevoerd zal worden.
,,Wie dadelijk wel of niet onder het verhoogde btw-tarief valt, is grotendeels een politieke beslissing. Maar erg eenduidig is deze niet. En daar krijgen ook onze leden, waaronder de Efteling en andere attracties met een hotel of bungalowpark eraan vast, mee te maken”, stelt zij. ,,Voor het park zelf blijft de huidige btw van 9 procent ook na 2026 intact. Maar boek je een kamer in het Eftelinghotel, dan gaat deze ook omhoog naar 21 procent, want logies.”
Voor campings zijn de regels zoals nu geschetst nog ingewikkelder, vervolgt zij. ,,Zet je daar zelf een tent op, dan blijft het oude btw-tarief gelden. Boek je een door de eigenaar opgezette safaritent, dan weer niet. Wat ons betreft een duidelijke indicatie dat deze maatregel voor het kabinet louter van financiële aard is.”
Kuipers, die aangeeft dat wat haar betreft heel de wereld zich een attractiepark mag noemen, moet dan ook wel grinniken om de mogelijke vondst van de sauna-baas. En ook elders in het land ziet ze ondernemers soortgelijke proefballonnetjes de lucht in schieten. ,,Bijvoorbeeld dat je voor 200 euro een diner aangeboden krijgt met daarnaast een gratis overnachting voor twee.”
Of die plannen juridisch allemaal stand houden, is een tweede, gaat zij verder. ,,Maar duidelijk is dat hier het laatste woord nog niet over gesproken is. Voor ons als Club van Elf in ieder geval reden om deze btw-verhoging categorisch af te wijzen. Waarom mensen nog eens extra belasten op hun vrijetijdsbesteding?”