Nieuws Actueel

Chef-kok van Lime is terug in Michelingids

Precies twee jaar na de opening van zijn restaurant Lime in Malden is chef-kok Ysbrandt Wermenbol teruggekeerd in de Michelingids, schrijft De Gelderlander.

Geert Willems | Foto: Paul Rapp 15 november 2016

Ymichelinster

Hij heeft geen ster, zoals met zijn vorige restaurant Le Marron, maar wel een Bib Gourmand. Dat is de waardering van Michelin voor kwaliteitseten voor een aantrekkelijke prijs: onder de 37 euro. Er is een aparte gids voor.

"Dit is fantastisch, zeker voor de jonge mensen die bij ons werken", zegt Wermenbol kort nadat hij het nieuws heeft gehoord. "Ik werd vanmorgen al vroeg op Facebook gefeliciteerd door vrienden en collega's."

In het najaar van 2014 stopte hij met zijn sterrenrestaurant Le Marron, ook in Malden, en begon een eindje verderop met Lime. "Ik wilde een nieuwe start maken om nieuwe energie op te doen", legt hij uit. Een andere omgeving, een andere service, maar vooral een kleinere setting. Hij wilde meer tijd hebben voor zijn familie.

Open keuken

"We hebben hier plek voor een kleine 40 gasten. De keuken is 'open' zodat er veel contact is met de mensen in de zaak. Het eerste jaar was met ups en downs, omdat ik niet helemaal duidelijk had wat ik wilde. Uiteindelijk besloot ik dicht bij mezelf te blijven: klassiek koken en flirten met oosterse en mediterrane smaken. Daar ben ik dol op."

Tien jaar geleden kreeg hij zijn ster voor Le Marron. "Ik was toen net 30, draaide pas anderhalf jaar en was overdonderd. Ik kon even niets meer. Nu komt die 'Bib' ook snel, maar het gevoel is anders. Het is geen ster, natuurlijk. Toen voelde ik druk en was ik aan mijn clientèle aan het bouwen. Ik werkte pas kort in de omgeving, de mensen kenden me niet. Nu heb ik een vaste klantenkring, mensen die regelmatig terugkomen. Ook voor de sfeer. Ik vind deze waardering ook fantastisch voor hen."

Voor sommige restaurants is een Bib Gourmand de eerste stap naar een Michelinster, maar Wermenbol is er nog niet mee bezig om opnieuw de stap naar een sterrenrestaurant te zetten. "We willen blijven doen wat we doen en gaan nu eerst genieten."

Overzicht: Volledige lijst Michelinsterren 2017