Nieuws Actueel

China steekt miljarden in grootste geheugenchipmaker van het land

China heeft toegezegd om 1,9 miljard dollar (zo'n 1,8 miljard euro) te investeren in Yangtze Memory Technologies, de grootste maker van geheugenchips van het land. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gegevens van een Chinese overheidswebsite.

ANP 2 maart 2023

ANP020323114 1

De omvang van de investering suggereert dat Beijing de steun aan de geplaagde chipsector in het land verder opvoert. Chinese chipbedrijven worden namelijk geraakt door de Amerikaanse handelssancties en worstelen met een wereldwijd dalende vraag naar chips.

Eerder werd al gemeld dat China werkt aan een omvangrijk steunpakket voor de uitbreiding van zijn eigen chipindustrie, doordat de Amerikanen de technologische en militaire vooruitgang van het land proberen te vertragen. De regering van de Amerikaanse president Biden presenteerde onlangs ook nieuwe regels voor de export naar China.

Zwarte lijst

Onder de nieuwe regels mogen Amerikaanse chipbedrijven bepaalde apparatuur niet meer leveren aan branchegenoten die volledig in Chinese handen zijn en op de zogeheten zwarte lijst staan. Ook willen de Amerikanen voorkomen dat buitenlandse bedrijven geavanceerde chips aan China verkopen.

De Chinese chipproducent Yangtze Memory Technologies werd in december vorig jaar aan de steeds langer wordende zwarte lijst toegevoegd. Eenmaal toegevoegd aan die lijst moeten Amerikaanse bedrijven een speciale licentie aanvragen om zelfs vrij eenvoudige technische producten aan het betreffende bedrijf te mogen leveren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws