Nieuws Actueel

Consumentenvertrouwen neemt licht af in mei

Consumenten waren in mei iets pessimistischer over de economie dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen laat daarmee voor het eerst een lichte verslechtering zien na zes maanden van verbeteringen op rij. Consumenten waren in mei pessimistischer over de economie dan in april, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De koopbereidheid van consumenten was daarentegen iets minder negatief.

ANP 22 mei 2023

ANP220523042 1

De graadmeter waarmee het CBS het consumentenvertrouwen meet, is in mei uitgekomen op een stand van min 38. In april was dat nog min 37. Het consumentenvertrouwen is echter nog altijd uitzonderlijk laag en ligt ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op min 10 staat.

Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit. Toen stond de graadmeter op plus 36. In september en oktober 2022 werd de laagste stand ooit bereikt op min 59. Het CBS begon in 1986 met de metingen.

Met name het oordeel van consumenten over de economie in de komende twaalf maanden was negatiever dan een maand eerder. Het oordeel over de financiële situatie in zowel de afgelopen twaalf maanden als de komende twaalf maanden was in mei daarentegen iets minder negatief. Ook de tijd voor het doen van grote aankopen vonden consumenten een fractie minder ongunstig.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws