Nieuws Actueel

De grote kantoren zijn op

Oracle vestigt zich met 450 mensen in het voormalige gemeentekantoor aan de Nieuwe Vaart, het laatste grote pand dat nog leegstond in de binnenstad.

Herman Stil (Het Parool) / redactie De Ondernemer 5 september 2016

Binnenstadkantorenoraclezuidas1065

Daar gaat ie, het laatste grote kantoorgebouw in de Amsterdamse binnenstad. In het voormalige gemeentekantoor aan de Nieuwe Vaart, tegenover het Scheepvaartmuseum, trekt het Amerikaanse Oracle met 450 mensen.

Het 6100 vierkante meter grote pand, waar tot twee jaar geleden de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer van de gemeente was gevestigd, wordt eerst flink verbouwd door eigenaar APF, die het afgelopen december voor 13,5 miljoen euro kocht.

Oracle trekt er 1 juni 2017 in met zijn begin dit jaar aangekondigde verkoopkantoor voor clouddiensten. Tot die tijd werkt het vanuit de Up-toren naast de passagiersterminal, waar inmiddels 150 werknemers actief zijn.

Op

Met deze transactie zijn de grotere kantoorpanden in de binnenstad op. Aan het Singel bij de bloemenmarkt en aan de Nieuwezijds Voorburgwal tegenover de Oude Kerk staan nog wel wat grotere oppervlaktes te huur.

Volgens makelaarsvereniging NVM staat in Centrum momenteel nog 75.000 vierkante meter kantoorruimte te huur, een kwart minder dan in de eerste helft van 2015 en de helft van de leegstand op de toppen van de crisis.

Een deel is verouderd en daarmee zo goed als onverhuurbaar. "Bedrijven zoeken hoogwaardige kantoorruimte," zegt Olaf Vogelaar, bij makelaar JLL verantwoordelijk voor kantoorverhuur in Nederland. "Dat is zeer lastig te vinden in Amsterdam, het centrum in het bijzonder. Zeker als het om grotere oppervlaktes gaat."

Probleem

Vogelaar ziet het gebrek aan goede en grote kantoren in het Centrum en aan de Zuidas al langer als een probleem. Volgens JLL is de kantorenleegstand in de eerste helft van dit jaar binnen de grachtengordel gedaald tot 5,7 procent; de Oracledeal brengt dat getal onder de vijf procent, in de ogen van makelaars de kritieke grens voor een gezonde kantorenmarkt.

De daling komt niet alleen door succesvolle verhuur, maar ook doordat de afgelopen jaren kantoorruimte uit de binnenstad is verdwenen als gevolg van verbouwingen. Dat geldt voor de panden aan het Rokin die winkels werden (Forever21 en straks Hudson's Bay). Andere kantoren werden hotel (Waldorf Astoria, Zoku, Soho House) of kregen een leven als flexkantoren: Wework, Spaces en Tribes.

"Voor bedrijven zouden die panden nu een goede oplossing zijn geweest," zegt Vogelaar. "Maar aan de andere kant is de komst van winkels en hotels ook belangrijk voor een aantrekkelijke stad."

Huurprijzen

Door het tekort aan ruimte zijn de huurprijzen inmiddels aan een flinke opmars bezig. Met gemiddelde tophuren van boven de 300 euro voor een vierkante meter moet de binnenstad alleen nog de Zuidas laten voorgaan.

Ook voor kantoorpanden van minder dan 500 vierkante meter wordt de spoeling dun en stijgen de huren. Kleinere bedrijfsruimtes zijn juist in trek bij startende creatieve bedrijven uit de internetbranche en fintechsector. Die, net als Oracle, de binnenstad als magneet voor talent zien. Vogelaar: "Vanwege hun internationale personeel zullen zij niet snel kiezen voor een kantoor in Zuidoost."