Nieuws Actueel

De Wolf of Wall Street is terug en verdient miljoenen met boek, film en seminars

Jordan Belfort heeft het leven van drank, drugs en dwergwerpen naar eigen zeggen achter zich gelaten. Sterker: de man die model stond voor de Wolf of Wall Street, ziet zichzelf tegenwoordig als ethisch zakenman. Hij verdient miljoenen met zijn boek, film en seminars.

Bram de Vrind 5 januari 2018

Jordan belfort wolf wall street film

Jordan Belfort, de man die model stond voor de film The Wolf of Wall Street, reist tegenwoordig de wereld af als 'motivational speaker'. Hij kwam in 2006 vrij na een celstraf van 22 maanden wegens het verkopen van waardeloze aandelen aan rijke beleggers. In de gevangenis schreef hij een boek over zijn leven als zwendelaar: 'The Wolf of Wall Street'. De verfilming van het boek met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol werd een wereldhit.

Exorbitante feestjes

In de film komt aan bod hoe The Wolf of Wall Street zijn miljoenen verdiende, maar vooral ook hoe hij ze verkwistte. Met exorbitante feestjes, drugs en prostituees, dwergwerpen op de werkvloer, en auto- en helikoptercrashes onder invloed.

Lees ook: Dit zijn de 10 rijkste mensen ter wereld

Verandering

Als we de Wolf of Wall Street op zijn blauwe ogen mogen geloven, is het meeste nog waar gebeurd ook. Eén aspect van de film is echter misleidend, zegt Belfort: "In de film zie je hoe een keurige jongen naar Wall Street gaat en zijn baas vraagt: hoe kunnen we de klant geld laten verdienen? In de volgende scène zit hij opeens coke te snuiven in een stripclub. In wezen duurde die verandering drie jaar."

Succes

Belfort ontvouwt in zijn speeches zijn 'Straight Line Persuasion System', waarbij het draait om het creëren van een interne en externe wereld van succes. Daarvoor noemt hij een aantal technieken die hem ook hebben geholpen in zijn carrière. Je moet jezelf voor een belangrijke deal in een toestand brengen waarin je een topprestatie kunt leveren, predikt Belfort. En geloof hebben in je eigen kunnen. "Je kracht is de stem achterin je hoofd die zegt: 'ik ben de shit!'". Als een soort disclaimer herhaalt Belfort dat zijn technieken niet onethisch moeten worden gebruikt.

Terugbetalen

De gevolgen van zijn eigen immoreel handelen ondervindt Belfort nog steeds. De Amerikaanse justitie heeft nog een fikse rekening met de nieuwbakken motivational speaker te vereffenen. Hij zou zijn 1513 slachtoffers in totaal 110 miljoen dollar moeten terugbetalen. Dat bedrag wordt door Belfort betwist. "Die 110 miljoen was slechts een schatting. Mijn advocaten zijn nu aan het uitzoeken wie er echt geld van me krijgt. Ik denk dat het eerder 30 miljoen is."

Kun je het moment terughalen waarin je voor het eerst de grenzen van de wet overschreed?

"Ja, dat was in 1990, toen ik van iemand een zak geld aannam, waarvan ik wist dat er een luchtje aan zat. Als je zoiets doet, dan verschuift je morele grens een beetje. En de keer daarop ga je nog een stapje verder en de keer daarop nog één. En voor je het weet doe je dingen waarvan je dacht dat je ze nooit zou doen."

"Als ik terugkijk, denk ik: mijn god, waar was ik mee bezig? Maar in die tijd leek het alsof iedereen om me heen hetzelfde deed. Het was bijna de norm. Mijn leven is nu het tegenovergestelde van toen. Ik ben al achttien jaar nuchter en zeven jaar met dezelfde vrouw. Ik ben één van de meest ethische zakenmensen die er zijn. Ik focus erop dat ik tien keer zoveel teruggeef als dat ik vraag aan mensen."

Is het dan niet vreemd dat je jezelf nog steeds presenteert als 'de echte Wolf of Wall Street'? In de ogen van mensen die naar de seminars gaan ben je nog steeds die persoon.

"Dat is juist onderdeel van mijn verhaal. Het is mij gelukt om mijn verleden als platform te gebruiken om mensen te helpen met het maken van grote veranderingen in hun leven. Om ze te laten groeien, meer geld te laten verdienen, en zich daar goed over te laten voelen. Ik laat je zien hoe je het goede aan de Wolf of Wall Street kunt onttrekken en het slechte omzeilen."

De kritiek luidt dat de film excessen uit je verleden ophemelt. Hoe kijk jij daar tegenaan?

"Als je naar de film gaat en het kwartje valt niet, dan is er echt iets mis. Regisseur Martin Scorsese liet de wereld door een venster kijken. Hij oordeelde niet, maar liet alleen zien: this is it. Ik word overstelpt met mailtjes van jongeren. Die schrijven niet dat ze aan de drugs willen, maar dat ze succesvol willen worden en niet dezelfde fouten maken."

Je hebt de rechten van het boek voor een miljoen dollar verkocht. De film heeft 400 miljoen opgebracht. Zie jij daar nog wat van terug?

"Ik heb alle winst afgedragen aan de gedupeerde investeerders. Al het geld uit het boek, vorig jaar alleen al 800.000 dollar, laat ik direct afvloeien naar de mensen die geld hebben verloren."

In een interview zei je dat je binnen een jaar 100 miljoen zou binnenhalen.

"Dat is niet helemaal goed weergegeven. Ik wilde het grootste gedeelte binnenhalen, niet het totaalbedrag. Als je succesvol wilt zijn, moet je je intentie laten blijken en bereid zijn alles te doen om je doel te halen. Ik zeg liever dat ik het grootste deel van 100 miljoen wil binnenhalen en 50 verdienen, in plaats van 10 miljoen zeggen en maar 1 miljoen verdienen. Je doelen zijn piketpalen op je weg, daar gaat het om."

Lees ook: Fries Tony Beets (Goldrush) steenrijk door goudkoorts

In hetzelfde gesprek zei je ook dat je zoveel geld wilde verdienen om je schuldeisers terug te betalen.

"Klopt, daar ben ik nu mee bezig."

Begin 2014 zou je 11 miljoen dollar hebben terugbetaald. Hoeveel is dat nu?

"Ik heb dit jaar nog eens bakken met geld terugbetaald, meer dan een miljoen."

Voel je een morele verplichting om alles terug te betalen?

"Ik kan het makkelijk niét terugbetalen. Maar ik doe het graag. Het gaat me goed en het doet me deugd om goed te leven en tegelijkertijd terug te betalen."

Dan, geïrriteerd: "Oké volgende vraag, we gaan door. Ik ben hier echt niet gekomen om het steeds over mijn schuld te hebben."