Nieuws Actueel

Deel ondernemers krijgt langer om belastingschuld af te lossen

Een deel van de ondernemers die uitstel van betaling hebben gekregen van de Belastingdienst, krijgt langer de tijd om deze schuld af te lossen. De Tweede Kamer had hierop aangedrongen. De betalingsregeling wordt verlengd van vijf naar zeven jaar voor bedrijven die hiertoe een verzoek indienen.

ANP 8 september 2022

Winkelstraat winkelen mondkapje

Foto: ANP.

Terug in de tijd, met de kennis van nu: Dit is misschien wel het beste magazine over ondernemen in coronatijd

In dat verzoek moeten ondernemers laten zien dat ze het bedrag niet kunnen terugbetalen binnen vijf jaar, maar dat dit binnen zeven jaar wel kan. Het gaat dus om in principe financieel gezonde bedrijven die alleen op korte termijn krap zitten. Bedrijven die voor de coronacrisis niet of nauwelijks winst maakten, worden uitgesloten.

Lees ook: ONL-voorman Biesheuvel: ‘Schrap tijdelijk invorderingsrente coronabelastingschuld’

Het gaat bovendien alleen om bedrijven met een openstaande schuld boven de 10.000 euro. Bedrijven met een veel hogere schuld (vanaf 50.000 euro) moeten extra onderbouwing geven bij hun verzoek.

Lees ook: Belastingschulden dreigen bedrijven over randje te duwen

Uitgestelde belastingen

Vanaf begin volgende maand moeten ondernemers weer beginnen met het aflossen van de uitgestelde belastingen. Bedrijven konden tijdens de coronacrisis makkelijk belastinguitstel vragen. In de Kamer werd echter gevreesd dat bedrijven die uit hun eigen reserves moesten putten door de lockdowns, de schulden niet zomaar kunnen afbetalen. Daarom krijgen ze een ruime betalingsregeling van de fiscus.

Honderdduizenden ondernemers maakten gebruik van de mogelijkheid om betalingen uit te stellen. De collectieve schuld liep op tot 47 miljard euro, waarvan nog ongeveer 19 miljard openstaat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws