Nieuws Actueel

Detailhandel Ede profiteert van nieuw fietscentrum

Fietsfabrikant Accell heeft afgelopen weekeinde een landelijk fietscentrum geopend waar consumenten alle nieuwe modellen van het bedrijf kunnen bekijken, meldt De Gelderlander. Een groot deel is ook te proberen op een 500 meter lange testbaan. Accell is de eigenaar van onder meer de merken Batavus, Sparta en Koga.

Bettine Winters 14 november 2016

Fiets ede zondag open

Het centrum is van woensdag tot en met zondag geopend voor consumenten. Die zondagopenstelling had wat voeten in de aarde. "Dat was een van onze eisen en daarover zijn wel wat gesprekken gevoerd met de gemeente", zegt Manon van Gasteren, de businessmanager van De Fietser. "Het is een heel proces geweest."

De eerste gesprekken werden twee jaar geleden al gevoerd, toen in Ede nog geen zondagopenstelling van winkels was toegestaan. Inmiddels zijn na een verhitte discussie de regels verruimd en openen supermarkten en bouwmarkten zondags hun deuren. "Andere retailers hebben ervan geprofiteerd dat wij op zondag open willen", zegt Van Gasteren lachend.

Consumenten willen zich in het weekend oriënteren op een nieuwe fiets en daarom is het belangrijk om op zondag open te zijn, legt Van Gasteren uit. Dat er vanuit het hele land belangstelling is voor het centrum bleek afgelopen weekend tijdens de opening al.

Anita van den Berg (58) en Sjoerd Wittebrood (58) zijn - op de fiets - uit Leusden naar Ede gekomen. "We fietsen heel veel en hebben thuis wel twaalf fietsen staan", zegt Anita. Beiden hebben een oude en een nieuwe racefiets (een voor mooi weer en een voor vies weer), mountainbikes, een fiets voor dagelijks gebruik en dan hebben ze nog heel oude racefietsen waar ze moeilijk afstand van kunnen doen.

Wittebrood is nu op zoek naar een nieuwe fiets voor dagelijks gebruik. "Ik ben al drie maanden aan het zoeken." De Fietser is voor hem ideaal, omdat vrijwel alle modellen er te zien zijn. Alleen de herenvariant van de Koga-fiets waar hij zijn oog op heeft laten vallen vanwege de carbon tandriem, is er net niet. Hij staat daarom naar het damesmodel te kijken. Dat wordt grondig geïnspecteerd, want de nieuwe fiets is een flinke uitgave. "Ik kijk naar de afwerking en de carbon riem. Die gaat langer mee en heeft weinig onderhoud nodig", weet Wittebrood.

Aartje en Floor Berends (70) uit Lienden willen volgend jaar nieuwe e-bikes kopen. Aartje heeft net een paar zadels getest en weet nu welk het lekkerst zit. Welke fiets het wordt, weten ze nog niet. Aartje: "We zijn ons aan het oriënteren. In de winter fietsen we niet zo veel, dus we hebben tijd."

Henny van de Meent (60) uit Zeist en Gerard Blok (68) uit Schiedam staan naar een e-bike van Sparta te kijken. Van de Meent heeft hem net getest op de testbaan. "Ideaal", vindt ze de 500 meter lange baan in het centrum. "De baan is mooi glad en rijdt lekker." Ze zijn naar Ede gekomen omdat Blok van een vriend gehoord had over het centrum. "Dit centrum is echt iets bijzonders in Nederland", zegt Van de Meent.