Nieuws Detailhandel

Supers en webwinkels stuwen detailhandel naar ongekende hoogte

De coronacrisis lijkt totaal voorbij te gaan aan de detailhandel. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd de omzet, die over geheel 2020 groeide met 5,9 procent, vooral gestuwd door een flinke plus bij de supermarkten en de webwinkels. Alleen in 2001 was de omzetstijging groter, ruim 6 procent.

Redactie De Ondernemer / ANP 29 januari 2021

Corona hamsteren supermarkt

Door de coronapandemie en sluiting van de horeca werd er veel gekocht bij supermarkten.

Supermarkten en andere verkopers van levensmiddelen profiteerden van de horecasluitingen en het feit dat veel mensen aan huis gekluisterd zaten. Daardoor werden én worden er veel meer boodschappen ingeslagen. De foodsector als geheel behaalde volgens het CBS met 6,9 procent de hoogste omzetgroei van deze eeuw, terwijl andere zogeheten non-foodwinkels over de gehele linie uitkwamen uit op een omzetkrimp van 0,1 procent.

Toch was ook in dat laatste segment sprake van grote contrasten. Winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren, verkopers van consumentenelektronica en witgoed en meubelzaken hebben recordomzetten geboekt. Kleding- en schoenenwinkels kenden juist een heel slecht jaar door de winkelsluitingen in het voorjaar en december. Schoenenwinkels zagen hun omzetten in de laatste maand van het jaar met bijna 47 procent kelderen en kledingwinkels met ruim 45 procent.

Lees ook: 'Webwinkels en bezorgdiensten staat enorme klus te wachten'

Webshops van fysieke winkels presteren goed

Online is er 43,5 procent meer omgezet in 2020. Dat is de hoogste groei sinds het CBS in 2014 hierover gegevens begon te publiceren. In de laatste maand van 2020 is er online 58,3 procent meer omgezet. Niet alleen pure webwinkels brachten meer producten aan de man, ook de verkopen van de webshops van fysieke winkels zaten sterk in de lift.

De cijfers waren waarschijnlijk nog hoger uitgevallen als de overheid in december niet opnieuw winkelsluitingen had doorgevoerd. Op 14 december kondigde het kabinet een strenge lockdown aan om besmettingen met het coronavirus tegen te gaan. Veel winkels moesten hun deuren sluiten. Hierdoor heeft de detailhandel in december 3,1 procent minder omgezet dan een jaar eerder.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.