Nieuws Actueel

Deze 17-jarige uit Arnemuiden heeft al zijn eigen bedrijf én boek

Een eigen bedrijf hebben als je 17 bent en ook nog een boek van jouw hand laten verschijnen. Joep heeft veel te danken aan zijn hobby’s haken en breien. Zo schrijft PZC.

Elodie Kint | Foto: Ruben Oreel 30 augustus 2017

Cool wool designs joep van damme zeeland

Als Joep van Damme uit Arnemuiden tegen leeftijdsgenoten zegt dat hij in zijn vrije tijd haakt en breit, moeten ze vaak om hem lachen. Dat vinden ze echt iets voor meisjes. ,,Tot ik ze vertel hoeveel mediaaandacht ik ermee krijg en er geld mee verdien”, zegt hij grijnzend. ,,Soms reageer ik er trouwens helemaal niet op, hoor. Het boeit me niet zo. Ik doe het uiteindelijk omdat ik het zelf leuk vind.”

Dat hij van zijn hobby zijn bijbaan heeft gemaakt, is eigenlijk toevallig zo gelopen. Joep leerde van zijn oma haken toen hij zes was en maakte eerst vooral lappen, voor de lol. Na een tijdje vroeg zijn opa of hij een muts voor hem kon maken. Joep waagde een poging, maar dat bleek nog lastiger dan gedacht. ,,Dus het eerste exemplaar leek meer op een fruitschaal dan op een muts”, vertelt hij lachend.

Lees ook: Utrechtse uitvinding maakt jas meesjouwen gemakkelijk

Maar oefening baart kunst, en mutsen maken ging hem steeds beter af. Joep was er trots op en wilde zijn werken graag delen met de buitenwereld. Daarom begon hij op zijn dertiende de Facebookpagina ‘JOEP - Cool Wool Designs’. Algauw kwamen de eerste bestellingen binnen, die hij maakte in ruil voor de wol. Zo wisten ook de media hem te vinden en uiteindelijk was hij zelfs te zien in het NOS Jeugdjournaal. ,,Toen ging het opeens heel hard.”

School

Dat jaar is Joep bewust blijven zitten in havo-2 om alle bestelde mutsen te kunnen maken. Met de nodige hulp van zijn oma en tante en de steun van zijn vader, Joost. ,,Hij is ondernemer, investeerder en adviseur en heeft me vanaf het begin gesteund. Toen de aanvragen binnenstroomden zei hij: ‘als dit is wat je wilt, moet je er vol voor gaan’. En hij kijkt nog altijd over mijn schouder mee.”

Joep verkoopt gemiddeld zo’n zeshonderd zelfgemaakte mutsen, sjaals, hoezen en pannenlappen per jaar. En al doet hij het haken en breien nu puur als ondernemer en niet meer als hobbyist, hij haalt er nog steeds voldoening uit. ,,Het is zó gaaf als mensen de spullen die jij maakt echt gebruiken”, vertelt hij. ,,Dat vond ik al toen mijn moeder mijn eerste pannenlappen gebruikte in de keuken. En nu lopen honderden mensen met mijn mutsen en sjaals over straat!”

Lagere productie

Inmiddels heeft Joep de productie even op een lager pitje gezet. ,,Ik wil niet nog een jaar verliezen op school. Ik zit nu in vijf havo en wil de middelbare school zo snel mogelijk afronden. Al die algemene vakken vind ik maar niks. Ik wil naar de modeopleiding Amfi in Amsterdam”, vertelt hij. ,,En omdat het een loting - studie is, heb ik goede cijfers nodig. Dat heeft prioriteit.”

Maar hij heeft op verzoek van Uitgeverij de Lantaarn nog wel tijd vrij kunnen maken voor het boek ‘Haken met JOEP’. Een lees- en doeboek waarin Joep uitlegt hoe je verschillende accessoires kunt haken en waarin de lezer Joep beter leert kennen door middel van interviews. Hoe het eindresultaat eruit ziet, blijft ook voor hem een verrassing tot de boekpresentatie op 6 september. ,,Maar ik vind het nu al gaaf dat ik de rest van mijn leven kan zeggen dat ik een eigen boek heb. Wie heeft dat nou?”

School heeft nu even prioriteit, ik wil naar de modeopleiding Amfi, ik heb nu goede cijfers nodig

Joep van Damme, Cool Wool Designs