Nieuws Actueel

Deze Haagse barbier komt je in een hippe bus knippen

Kapper Guillain Baan komt met zijn mobiele barbershop naar zijn klanten toe. Hij knipt ze op elke gewenste locatie in Den Haag, schrijft het AD Haagse Courant.

HANS KLIPPUS | Foto: FRANK JANSEN 31 januari 2018

Rijdendebarbier 02

Collega Bart Lelieveld heeft bijna nooit tijd om zijn baard te laten bijwerken. Guillain Baan is voor hem dan ook een uitkomst. Hij komt naar zijn klanten toe. Deze middag parkeert hij zijn bus op een steenworp afstand van de Haagse AD-redactie, op de hoek van de Hofvijver. ,,Ik ben nog nooit op zo'n luxe plek geknipt", zegt Bart vanuit de kappersstoel.

Net als zijn vader, moeder en zus is de 24-jarige Guillain Baan kapper. Een prachtig vak, oordeelt hij. Hij werkte in de zaak van vader Alexander in de Sillestraat, maar kwam erachter dat hij dat niet zijn hele leven wilde blijven doen. ,,Ik hou van mijn vrijheid", vertelt Baan. ,,Daarom heb ik naar andere banen gekeken, maar het knippen bleef kriebelen. Dat is mijn passie. Op deze manier kan ik een en ander combineren.''

Lees ook: Kantoorkaravaan: met je laptop de natuur in

Gat in de markt

Hij denkt een gat in de markt te hebben ontdekt. Het ontbreekt mensen vaak aan tijd om naar de kapper te gaan, dus werd Baan een rijdende barbier. Op afspraak komt hij naar de klant toe. Hij tikte een oude bestelbus op de kop en richtte 'm in als een kapperszaak: 'Guillain Barbers', met uiteraard een stoel erin, maar ook met - zoals in de klassieke barbiershops - voor de liefhebber een glas whiskey (keuze uit drie verschillende merken), een sigaar of een pijp, én mannenbladen. Er is trouwens ook gewoon koffie.

Aan de wand hangen afbeeldingen van zijn overgrootvader en zijn over-overgrootvader. ,,Deze oude foto's passen in de sfeer van de winkel en ik hou zo mijn familie in ere.''

Het nieuwe initiatief is best een risico, want de bus en de inrichting kostten Baan zo'n 15.000 euro. ,,Ik geloof er heilig in", zegt hij. ,,Ik ben amper begonnen en ik heb al heel veel enthousiaste reacties gekregen.''

Voor de prijs hoeven de klanten het niet te laten. Het trimmen van een baard kost 20 euro, knippen 30 euro en een combinatie 45 euro. Extra reisgeld wordt niet berekend, als de kniplocatie maar binnen een straal van acht kilometer vanaf Den Haag Centraal is. Collega Bart is zelf 10 euro goedkoper uit dan bij zijn eigen kapper in Amsterdam. Vrouwen hebben bij Guillain Barbers trouwens pech. Baan behandelt alleen mannen.

Noordeinde

Het is ook een belevenis om klant te zijn in deze bijzondere bus. Baan heeft vandaag een afspraak met een man die niet voor zijn eigen deur wil worden geknipt, maar op het Noordeinde. ,,Dan rijden we daar toch even naartoe, geen probleem. Strand, bos, de Hofvijver, ik knip overal.''

Fulltime

Hij werkt nu nog twee dagen in de week bij zijn vader, maar het is de bedoeling dat hij snel fulltime in zijn bus werkzaam is. In de weekeinden staat hij vaak op festivals en . Veel organisatoren bieden hun bezoekers graag deze extra service aan en geven Baan gratis een standplaats voor de bus.

Collega Bart is na de uitgebreide behandeling van zijn baard in ieder geval tevreden. ,,Het ziet er prima uit. Lekker, joh."

Ik ben amper begonnen en ik heb al heel veel enthousiaste reacties gekregen

Guillain Baan