Nieuws Dienstverlening

Explosieve groei aantal nagelstudio’s: ‘Waarom zoveel winkels op dezelfde plek?’

Het aantal nagelstylisten in Nederland is de afgelopen vijf jaar explosief, met 44 procent, toegenomen. Vooral in Zuid-Holland en Brabant is sprake van een enorme groei. In het Haagse Chinatown is de concurrentie tussen nagelstudio’s moordend. ,,Om ons te onderscheiden, proberen we een betere service te bieden.’’

Ilah Rubio (AD) 15 maart 2023

Nagelstudio toename den haag chinatown nagelstylist Wing Liu

Wing Liu (rechts) in zijn nagelstudio L&E Nails op de Gedempte Burgwal. Foto: Frank Jansen

L&E Nails aan de Gedempte Burgwal zit op deze doordeweekse dag vol met dames die hun nagels laten lakken. Wing Liu, die samen met zijn vriendin twee nagelstudio’s runt in het Haagse Chinatown, kijkt het tevreden aan. De ondernemer vertelt dat ze hiervoor een massagesalon hadden aan de Wagenstraat. Maar die werd in 2014 voor zes maanden gesloten omdat de burgemeester het ‘aannemelijk achtte’ dat daar seksuele handelingen werden verricht tegen betaling. Iets dat Liu tot op de dag van vandaag fel ontkent en waar hij nog steeds verontwaardigd over is. ,,Wij stonden juist bij onze klanten bekend als nette zaak. Daar was ook helemaal geen bewijs voor’’, aldus Liu in het AD.

Maar omdat ze de strijd met de gemeente zat waren, besloot het stel hun zaak om te bouwen tot een nagelstudio: Shanghai Spa en Nails. En dat bleek een gouden zet. ,,Je had wel wat andere studio’s, maar ik denk echt dat wij het naar een hoger niveau hebben getild’’, zegt Liu trots.

"We proberen een betere service te bieden dan anderen. Ik zie de mensen die hier komen ook niet als klanten, maar als vrienden"

Wing Liu

Je struikelt over de uithangborden van nagelstudio's

Al snel zagen ook andere ondernemers, vooral in Chinatown, dat er geld te verdienen was in deze branche. Sommigen kwamen bij hen langs om te kijken hoe ze het deden. Niet lang daarna openden er in dezelfde straat meerdere andere studio’s. Inmiddels zijn het er zoveel in Chinatown dat je bijna letterlijk struikelt over de uithangborden van de vele nagelstudio’s. Zelf opende Liu een jaar geleden samen met zijn vriendin hun tweede vestiging in het centrum van Den Haag. En ook die loopt als een tierelier.

Met al die concurrentie en stijgende kosten wordt het wel steeds lastiger, vertelt hij. Het is daarom belangrijk om onderscheidend te zijn, legt de Hagenaar uit. Met studio’s waar klanten aan de lopende band worden behandeld, heeft Liu niets. Bij hem krijgt iedereen een persoonlijke behandeling, verzekert hij. ,,We proberen een betere service te bieden dan anderen. Ik zie de mensen die hier komen ook niet als klanten, maar als vrienden.’’ Liu maakt een praatje met ze, helpt ze op hun stoel en ouderen zelfs met het uittrekken van hun schoenen als dat nodig is.

Lees ook: Kappers positief over 2023: jaar van cruciale keuzes

De forse groei van het aantal nagelstudio’s in Den Haag maakt het ook moeilijker om goed personeel te vinden, ervaart hij. Tot Liu’s frustratie hebben concurrenten al meerdere van zijn medewerkers bij hem weggelokt. Nagelstylisten die hij en zijn vriendin hebben opgeleid, werken nu bij andere nagelstudio’s in de buurt of openden hun eigen zaak. Daar is hij niet zo blij mee, bekent hij. Maar hij kan er niks aan doen.

Eerlijke concurrentie vindt hij ook niet erg, maar hij begrijpt niet waarom er zoveel nagelstudio’s in dezelfde buurt, en soms zelfs naast elkaar, gaan zitten. Sommige ondernemers in Chinatown hebben zelfs meerdere studio’s in dezelfde straat. ,,Waarom open je zoveel winkels op dezelfde plek, denk ik dan?’’

De keuze is groot. Foto: Frank Jansen

De ondernemer probeert zich er niet meer druk over te maken en richt zich nu vooral op zijn eigen zaken. ,,Ik praat ook nooit over de concurrenten met mijn klanten. Dat laat ik aan hen over.’’ Sommige van zijn trouwe klanten hebben het wel eens bij een andere studio geprobeerd, omdat die iets goedkoper was of omdat het er minder druk was. Maar volgens hem keren ze ook allemaal weer snel bij hem terug.

Zo vertelt hij met veel plezier over een trouwe klant die naar een concurrent ging voor een pedicure omdat hij het op dat moment te druk had. Diezelfde middag kwam hij alsnog terug bij Liu. Bleek dat één voet zo slecht was behandeld bij een van de concurrenten, dat hij meteen was weggegaan. Of Liu die alstublieft over wilde doen, smeekte hij. Liu vond het sneu voor de man en streek over zijn hart. ,,Ik zal nooit meer vreemdgaan, zei hij daarna tegen me’’, zegt de nagelstylist lachend.

Lees ook: Jongeren willen niet meer onder een baas werken: aantal zzp’ers blijft groeien

45 procent meer nagelstylisten

De enorme groei van het aantal nagelstylisten is ook de Kamer van Koophandel (KvK) opgevallen. Daar waar er in 2018 nog maar ruim 7800 nagelstylisten bij de KvK stonden ingeschreven, zijn het er begin dit jaar bijna 11.300. Een toename van bijna 45 procent. Ruim een op de drie van die nagelstylisten is gevestigd in Zuid-Holland of Noord-Brabant. Daar zitten er nu samen 4300. In Zuid-Holland zijn het er 2283 en in Noord-Brabant 2017. In Zeeland en Flevoland zijn de minste nagelstylisten gevestigd: respectievelijk 285 en 341.

Marijn Baijer, eigenaar van nagelsalon De Lakster in het Zuid-Hollandse Oud-Beijerland, denkt dat de populariteit vooral komt door de invloed van sociale media. ,,Er komen daar tal van mooie voorbeelden voorbij en iedereen wil er verzorgd uitzien met mooie nagels, passend bij je look.” Ook zij ziet in haar omgeving het aantal nagelsalons groeien. Het is voor haar geen reden zich zorgen te maken. ,,De vaste klanten blijven wel trouw komen. En de vraag is voldoende, ik moet regelmatig nee verkopen.”

"De vraag is voldoende, ik moet regelmatig nee verkopen"

Marijn Baijer

Het openen van een nagelstudio is nu nog erg makkelijk. Een opleiding is niet verplicht. ,,Maar een opleiding zou ik zeker aanraden. Bedenk dat je met de handen van iemand anders bezig bent. Voor een goed advies en resultaat is kennis van de anatomie van de nagel belangrijk. Door verkeerd materiaal te gebruiken of onkundig gebruik van apparatuur, kun je een nagel (ernstig) beschadigen. Een professionele nagelstylist werkt met kwalitatief hoogwaardige producten en apparatuur. Daarnaast is goed advies, over hoe de klant de nagels zo lang mogelijk goed kan houden, belangrijk.’’

Baijer: ,,Ik heb vooral veel jonge klanten. Uiterlijk is belangrijk. Ze willen mooie nagels die er verzorgd uitzien voor een langere periode. Het moet passen bij een bepaalde outfit en een behandeling is genieten van een luxe momentje, even wat me-time. De jonge generatie heeft er geld voor over om er mooi uit te zien en mooie nagels horen daarbij. Ook speelt gemak een rol. Je hebt er drie tot vier weken geen omkijken meer naar. Vaak gepersonaliseerd, het design hebben ze in hun hoofd als ze bij me komen. Voor speciale gelegenheden is extra aandacht. Denk aan bruiloften en feestdagen. Nagels worden dan aangepast aan de situatie die van toepassing is.’’

Lees ook: KVK ziet veel startende jongeren bij platformbedrijven

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws