Nieuws Dienstverlening

Textielondernemer Monique Chaudron (CleanLease) komt met groene kledinglijn voor in ziekenhuizen

Ziekenhuizen en zorginstellingen zijn hard op weg te verduurzamen. CleanLease wil aan deze groenere toekomst een bijdrage leveren. De textielreiniger huurde daarom kledingondernemer Monique Chaudron in om herbruikbare (isolatie)jassen en mutsen voor de operatiekamers en andere ziekenhuisafdelingen op de markt te brengen.

René Cazander (AD) 24 juni 2021

Monique Chaudron met de nieuwe groene isolatiejas van Clean Lease

Kledingondernemer Monique Chaudron ontwikkelde voor textielreiniger CleanLease een groene kledinglijn voor in ziekenhuizen en zorginstellingen. Foto: Josh Walet

De naam CleanLease zal weinigen wat zeggen. Toch is het een grote speler als het gaat om de verzorging en schoonmaak van textiel. Het bedrijf, met 27 vestigingen in de Benelux, reinigt al meer dan 100 jaar het bad- en beddengoed en de kleding voor ziekenhuizen, zorginstellingen en vakantieparken. Zowel in Nederland als in België. Op jaarbasis gaat het om ruim 150 miljoen kilo wasgoed. Tal van ziekenhuizen, waaronder vele academische, zijn klant van CleanLease. De hoofdvestiging van de Alphense onderneming is gevestigd in Koudekerk aan den Rijn.

''Ik heb het gevoel dat ik nog iets kan toevoegen. Dat ik kennis kan overdragen en processen kan begeleiden''

Monique Chaudron, kledingondernemer

Monique Chaudron (62) is ingehuurd om de kleding van CleanLease te verduurzamen. Deze Alphense was medeoprichter van Fashion2Wear. Dit modebedrijf runde ze 21 jaar. Begin 2019 verkocht ze haar aandelen. Fashion2Wear leverde in de hoogtijdagen drie tot vier miljoen stuks kleding per jaar aan onder meer C&A, V&D, M&S en Miss Etam. ,,Het waren 21 fantastische jaren. Ik heb er met veel plezier gewerkt. Dat heeft me veel gebracht”, vertelt ze tegen het AD.

Ontwikkel een duurzame en groene kledinglijn

Chaudron werd benaderd door CleanLease om een duurzame en groene kledinglijn voor de zorg te ontwikkelen. Het bedrijf is een bekende voor haar. ,,Ik heb vroeger ook aan CleanLease geleverd.” Ze ging de uitdaging aan. Na 40 jaar hard werken voelt ze er nog bar weinig voor achter de geraniums te gaan zitten, vertelt ze. ,,Ik heb het gevoel dat ik nog iets kan toevoegen. Dat ik kennis kan overdragen en processen kan begeleiden.”

De eerste resultaten van haar innoverende werk zijn er inmiddels. Zo heeft CleanLease onlangs een lichtgewicht, herbruikbare en waterafstotende isolatiejas op de markt gebracht. Eentje die makkelijk te reinigen is, snel droogt en een hoog draagcomfort heeft, aldus Chaudron. ,,De jas is dankzij de brede ceintuur makkelijk verstelbaar, snel en eenvoudig op maat te maken en makkelijk te sluiten in de nek. Een duurzaam alternatief voor alle disposables, die nu nog in de zorg worden gebruikt en na een keer worden weggegooid.”

Lees ook: Start nu als franchisenemer bij stomerij Cristal Cleaning in Alkmaar

Geen wegwerpjassen meer in het ziekenhuis

De wegwerpjassen zijn wat haar betreft verleden tijd. ,,De afvalberg wordt hierdoor kleiner. Bovendien zorgen we ervoor dat het vervoer en de reiniging van de nieuwe jas zo duurzaam mogelijk gebeurt. Dat vermindert de CO2-uitstoot en het energieverbruik. En hij is natuurlijk voldoende effectief tegen het coronavirus.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws