Aangeboden door Via Optima Vissers Gerechtsdeurwaarders

Branded Content Dienstverlening

Martine Tjepkema: ‘Groot verschil tussen gerechtsdeurwaarder en incassobureau’

We hebben er allemaal weleens mee te maken: cliënten die niet betalen. Soms is een betalingsherinnering voldoende, maar in andere gevallen kan het nodig zijn om een gerechtsdeurwaarder in te schakelen. Nee, geen incassobureau. ,,Lang niet altijd weten ondernemers het verschil, waardoor veel tijd, geld en energie verloren gaan.”

Robbert Daalder 7 december 2021

Martine Tjepkema Via Optima Jan Vermeulen 4

Martine Tjepkema (links) en Jan Vermeulen: ,,Wij kunnen meer voor ondernemers betekenen dan wordt gedacht.” Foto's: Van Assendelft

Martine Tjepkema is het gezicht van Via Optima Vissers Gerechtsdeurwaarders en kan het weten. Vanuit haar kantoor in Nijmegen helpt ze haar cliënten die om de meest uiteenlopende redenen op hun geld zitten te wachten. Met zo’n vijftien jaar ervaring in de deurwaardersbranche kun je er gerust vanuit gaan dat Martine de problemen voor je oplost. En nee, dit gebeurt lang niet altijd met de harde hand. ,,Het beeld dat nu leeft, is dat deurwaarders niets anders doen dan mensen uit hun huis zetten, auto’s in beslag nemen en rekeningen leeghalen, maar dat is bij de meeste zaken helemaal niet aan de orde.”

Mede door dit scheve beeld nemen veel ondernemers eerst een incassobureau in de arm om het financiële geschil met hun klant opgelost te krijgen. Pas in een volgende fase komt de deurwaarder in beeld die geen onderdeel uitmaakt van het betreffende incassobureau en dus extern zal moeten worden gezocht. ,,Wij kunnen meer voor ondernemers betekenen dan over het algemeen wordt gedacht.”

Incasseren met zachte hand als credo

Als het aan Martine ligt, is het inschakelen van een incassobureau pure verspilling van de hierboven genoemde kostbaarheden. ,,Kies je namelijk direct voor een gerechtsdeurwaarder als Via Optima Vissers, dan heb je alle aspecten onder één dak. Wij kunnen al instromen tijdens het voortraject en dat begint dan bijvoorbeeld met het opstellen van een brief richting de schuldenaar. ‘U heeft een factuur ontvangen van partij x, maar deze is tot op heden nog niet betaald. We begrijpen dat het lastig is om aan de betaling te voldoen, maar hoe gaat u dit oplossen? We staan open voor een voorstel.’ Wij beseffen dat er achter iedere schuld of ieder conflict een verhaal zit en dus is een dergelijke benadering vanzelfsprekend. Zakelijke relaties moeten zo gezond mogelijk blijven, iets dat gelukkig ook vaak het geval is na een geschil. Incasseren met een zachte hand, het is niet voor niets ons credo.”

“Zakelijke relaties moeten zo gezond mogelijk blijven, ook na een geschil”

Martine Tjepkema, oprichter Via Optima Vissers

Belangrijker is echter nog dat gerechtsdeurwaarders in opdracht van de overheid worden gecontroleerd op alle handelingen die zij verrichten, vervolgt Martine. ,,De gerechtsdeurwaarder heeft de status van openbaar ambtenaar en is daarvoor officieel benoemd door de Kroon. Wij doen ons werk integer en daar hebben we een eed voor afgelegd. Je kunt er dus vanuit gaan dat je bij de gerechtsdeurwaarder nooit slachtoffer wordt van wildwestpraktijken. Iets waar incassobureaus zich in het verleden helaas wel schuldig aan hebben gemaakt.”

‘Let op met wie je in zee gaat’

Het laatste verschil dat de oprichter van Via Optima Vissers Gerechtsdeurwaarders aandraagt, is dat er in haar branche met derdengelden wordt gewerkt. ,,En dat mogen alleen notarissen, advocaten en deurwaarders. Incassobureaus hebben het geld van hun cliënten in eigen beheer en kunnen daarmee dus doen wat ze maar willen. Begrijp me niet verkeerd, ik wil niet zeggen dat je er verkeerd aan doet om een incassobureau in de arm te nemen. Je moet je er alleen wel bewust van zijn dat feitelijk iedereen zo’n bureau kan starten. Let dus goed op met wie je in zee gaat.”

"Je kunt er vanuit gaan dat je bij de gerechtsdeurwaarder nooit slachtoffer wordt van wildwestpraktijken"

Martine Tjepkema, oprichter Via Optima Vissers

Hoewel Via Optima Vissers Gerechtsdeurwaarders recent een andere speler in deze branche heeft overgenomen (het Brabantse Vissers Gerechtsdeurwaarder B.V.), waakt Martine ervoor om uit te groeien tot een 'onpersoonlijk bulkbedrijf', zoals ze het zelf verwoordt. ,,We werken hier momenteel met een klein team en het voordeel daarvan is dat wij rechtstreeks contact hebben met onze cliënten. Bel je ons, dan krijg je dus geen bandje te horen, maar spreek je direct met iemand die jou gaat helpen bij je probleem.”

Waardevolle toevoeging van een compagnon met ondernemerservaring

Het moment waarop Martine uitweidt over de grootte van haar bedrijf - dat nu bijna vijf jaar in deze vorm bestaat - schuift Jan Vermeulen bij het gesprek aan. ,,Jan is sinds dit jaar mijn compagnon. Hij vervult de commerciële taken binnen het bedrijf, maar vooral zijn ervaring als ondernemer is van grote waarde.” ,,Over een periode van veertig jaar heb ik diverse ondernemingen gehad”, verklaart Jan zijn indiensttreding. ,,Ik help Martine waar mogelijk als het gaat om de verdere groei van Via Optima Vissers Gerechtsdeurwaarders. We zijn momenteel namelijk te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Daarnaast weet ik dus als geen ander hoe fijn het voor ondernemers is om te kunnen rekenen op een integere gerechtsdeurwaarder die het behoud van klantrelaties hoog in het vaandel heeft staan. Ik ben gelukkig in de positie om dat deze doelgroep op het hart te drukken.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Via Optima Vissers Gerechtsdeurwaarders. Meer info: viaoptimaincasso.nl

Martine Tjepkema (links) en Jan Vermeulen in hun Nijmeegse kantoor. Foto: Van Assendelft

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws