Nieuws Actueel

Dirk Beljaarts (KHN): '1G blijft doorn in het oog'

Een positief gestemde Dirk Beljaarts hing dinsdagavond aan de lijn bij het radioprogramma 'Na Rutte en Kuipers'. De directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet dat een groot deel van de horeca uitzicht heeft op het oude normaal en weer kan ondernemen. Toch is het 1G-beleid, waar vooral de nachthoreca mee te maken krijgt, volgens Beljaarts nog 'een doorn in het oog'.

Van onze redactie 15 februari 2022

Dirk Beljaarts KHN bar

Als verklaring voor de rappe versoepelingen gaf Beljaarts het nauwe contact met ministers Adriaansens (Economische Zaken) en Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Eerstgenoemde heeft volgens Beljaarts het zo vaak gemiste ondernemersgeluid laten horen. Op de avond van de persconferentie heeft Beljaarts nog contact gehad met minister Adriaansens "om verder te kijken hoe we stappen kunnen versnellen".

Lees ook: Hans Biesheuvel (ONL): 'Het vertrouwen moet terug. Dat begint met een helder, eerlijk en stabiel beleid'

'1G is voor nachthoreca de facto sluiting'

Dan doelt de KHN-directeur op de enige groep uit zijn achterban die met de huidige versoepelingen alsnog niet veel opschiet. ,,De maatregel om binnen bij groepen van meer dan vijfhonderd bezoekers 1G te hanteren, betekent de facto sluiting voor grote nachtclubs. Veel bezoekers beslissen spontaan op de avond en niet 24 uur van te voren."

Beljaarts vindt de 1G-regel die nachtclubs vanaf 25 februari boven het hoofd hangt, dan ook een drempel. ,,Je moet plannen, naar een testlocatie, je moet op de uitslag wachten. Je kan niet op een vrijdagavond zeggen: laten we hierheen gaan. Daar moeten veel clubs het juist van hebben. Dat maakt dat er voor de allerzwaarst getroffen subsector eigenlijk niet veel verlichting is."

"Voor de allerzwaarst getroffen subsector is er eigenlijk niet veel verlichting"

Beljaarts wil daarom met de minister in gesprek om eerder versoepelingen af te dwingen of om bijvoorbeeld de regel van vijfhonderd bezoekers te verhogen naar duizend. Desondanks is de KHN-directeur blij met het perspectief dat er op concrete data, 18 en 25 februari, versoepeld kan worden. ,,Daar hebben we lang om gevraagd."

Lees ook: Nieuwe coronamaatregelen: dit zijn de versoepelingen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws