Nieuws Actueel

Haagse uienexporteur is in 35 jaar uitgegroeid tot begrip in Europa

Vanuit het Forepark in Den Haag bevoorraadt Smit’s Uien groothandels tot in de uithoeken van Europa. Hoe een klein idee uitgroeide tot iets gigantisch.

Nathalie Nuiten | Foto: Frank Jansen 25 augustus 2017

Smits Uien

Smit’s Uien was één van de eerste bedrijven die zich vestigde in het Forepark, we schrijven 1992. Iedere ochtend om drie uur begint hier aan de Elbe de machinale bereiding van verse uien tot uienringen of -blokjes in alle denkbare afmetingen, hoeveelheden en verpakkingen. Per uur wordt 10.000 kilo verwerkt.

Succesverhaal

Vervolgens vertrekken hun vrachtwagens door heel Nederland. Maar ze transporteren ook naar Denemarken, Zweden, Oostenrijk, België, Duitsland en Frankrijk - in totaal levert Smit’s Uien aan meer dan 200 groothandels. Voor de kiem van het succesverhaal van Europa’s grootste leverancier van geschilde uien, uienblokjes en -ringen, gaan we meer dan een halve eeuw terug.

Lees ook: Familiebedrijf wint kleuren uit groente en fruit

Jan Smit: ,,Mijn opa, en later mijn vader, hadden een groentehandel in Noord-Scharwoude. Een keer vroeg een klant aan mijn opa of hij de uien in schoongemaakte vorm kon leveren. Tuurlijk, geen probleem. Vervolgens wilden andere klanten dat ook. Al snel werkte de hele familie, later ook buren en buurtkinderen, mee. Vanaf 1976 gingen ze zich echt specialiseren in het schoonmaken en sinds 1987 ook in het snijden en centrifugeren van blokjes en ringen.

Gelaserde gaatjes

Jan zijn zonen Remon en Emiel werken al lang in de zaak. Ook zij genieten van de uitdaging om qua techniek voorop te blijven lopen. Jan: ,,De gaatjes in onze verpakkingsfolie zijn zo klein dat je ze niet met het blote oog kan zien. Die worden gelaserd. Je moet je blijven ontwikkelen.”

Zoals bij veel familiebedrijven, volgden bij Smit’s Uien de stappen elkaar op organische wijze op. Inmiddels hebben ze een grote groep eigen telers, voornamelijk in de Wieringermeer en Haarlemmermeer. Als door de wol geverfde ondernemer onderstreept Smit dat plezier een essentiële succesfactor is: ,,Zonder lol houd je het niet vol.” Wat ook scheelt: gek zijn op je product: ,,Mijn vrouw kookt of bakt haast elke dag met uien. Deze groente voelt zich in de meest uiteenlopende gerechten thuis. Met uien kun je alle kanten op.’’