Nieuws Actueel

Dit Naaldwijkse theater gaat open als bios in plaats van dicht in de zomer

Theater De Naald stopt met zijn zomerstop. Komende zomer opent het zijn deuren als bioscoop. Maar dat is niet geheel zonder risico, zegt de ondernemer in AD Haagse Courant.

Lisa Vos | Foto: Thierry Schut 4 januari 2018

220817nwdenaald AD003 THIERRY SCHUT close

Volgens Nico Baars, directeur van theater De Naald, liggen er meerdere redenen ten grondslag aan het aflassen van de zomerstop. Hierbij noemt hij 'vraag' als belangrijkste reden voor het opschroeven van de activiteiten. ,,Aan het begin van de zomer worden er altijd grote films uitgebracht. Wij konden daar nooit van profiteren. Ons publiek was immers genoodzaakt om deze titels buiten het Westland te bekijken. Nu kunnen wij het ze wel aanbieden. Een nieuwe markt en dus een mogelijkheid om te groeien", zegt Baars.

Toch geeft de theaterdirecteur aan dat er aan het besluit een aantal nadelen kleven. Nadelen die hem in voorgaande jaren er zelfs van hebben weerhouden de deuren te openen. ,,Het is niet zomaar even 'open gaan', organisatorisch komt er heel veel bij kijken.

Lees ook: IJssalons weer uit winterslaap

De Naald zit vanaf de zomervakantie tot aan de volgende zomervakantie helemaal vol, zeven dagen per week. Dit betekent dat er geen enkele dag de ruimte is om onderhoud aan de installaties en het gebouw te plegen. Voorheen vond dit in de zomervakantie plaats, maar vanaf nu zullen we moeten gaan puzzelen." Ook haalt Baars het 'onderhoud' van het team aan. ,,We zijn relatief met een kleine club. Dit vergt nogal wat."

Tevens is het afwachten wat het weer doet. Naar de film gaan is immers de ultieme slecht-weeractiviteit. ,,De bioscoopwereld is in die zin een aparte wereld.

Zelfs als het de gehele zomervakantie prachtig weer is en iedereen besluit naar het strand te gaan, kunnen wij de boel niet sluiten. De afspraken met de filmmaatschappijen zijn al gemaakt. We zijn de hele zomervakantie open, of er nu wel of niet iemand in de zaal zit. Ik hoef u niet te vertellen dat daar een financieel risico aankleeft."

Ondernemen

Toch weerhoudt het risico hem er niet van om het besluit te nemen. ,,Natuurlijk zou ik het jammer vinden om het hele jaar door hard te werken en het in de zomervakantie dan te zien verdampen door dit risico. Maar goed, ik ben ondernemer en bij ondernemen hoort risico nemen bij." Met het bestuur is afgesproken het in ieder geval drie zomers te proberen. Tenzij deze zomer dramatisch uitpakt. ,,Dan hebben we het in ieder geval geprobeerd."

Maar goed, ik ben ondernemer en bij ondernemen hoort risico nemen bij

Nico Baars, directeur van theater De Naald