Aangeboden door Webwinkel Vakdagen

Branded Content E-commerce

Marco Aarnink: 'Bestorm de online markt zónder oogkleppen en mét focus'

We kennen hem als de oprichter van Drukwerkdeal.nl. Dat verkocht hij, in 2014, aan Vistaprint. Een tijdje zat deze ondernemer-pur-sang thuis, maar dat was niks voor hem. Het ondernemen bleef kriebelen, dus keerde hij terug in de drukkersbranche met Print.com. We hebben het natuurlijk over Marco Aarnink (38). Op de Webwinkel Vakdagen deelt hij, als keynote spreker, zijn geheim voor online succes. Hieronder alvast een tipje van de sluier.

Crissy Mulder 16 maart 2023

Marco aarnink drukwerkdeal print com webwinkel vakdagen

Fotograaf: Stefan Kemper

Marco Aarnink won in 2012 een Talent FD Gazelle, in 2014 een LOEY Online Entrepreneur Award en werd in 2019 genomineerd als Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar. Dit jaar spreekt hij op de Webwinkel Vakdagen. Hier vind je op 29 en 30 maart alle ingrediënten om jouw digitale ambities waar te maken.

Onervaren en zonder oogkleppen op de markt bestormen

In 2005 startte Aarnink, als student en vanaf zijn zolderkamer, het bekende Drukwerkdeal.nl. Wat begon als afstudeerproject bouwde hij in enkele jaren uit tot marktleider, met tweehonderd mensen aan boord en een waarde van tientallen miljoenen euro’s. „Zonder ervaring en dus zonder oogkleppen op, bestormden we de drukkersmarkt. Dankzij die onervarenheid, hanteerden we een compleet andere denkwijze en manier van produceren dan onze concurrentie. Daarmee trokken we de markt naar ons toe.”

"Zonder ervaring en dus zonder oogkleppen op, bestormden we de drukkersmarkt"

Na tien jaar succes, verkocht Aarnink zijn bedrijf aan marktleider Vistaprint. „Het bedrijf werd kapitaalintensiever en was er klaar voor om internationaal te gaan. Dat kostte echter enorm veel geld, dus zochten we een partner. Die vonden we in Vistaprint.” Aarnink liep binnen met de verkoop van Drukwerkdeal, investeerde zijn geld hier en daar, maar miste het ondernemen. Toen kwam de domeinnaam Print.com op zijn pad.

Co-creatie: de klant bepaalt de roadmap

Het verhandelen van domeinnamen, ziet Aarnink als het vastgoed van de toekomst. „Toen ik Print.com tegenkwam, dacht ik: ‘hé, dit is een domeinnaam waar ik wat mee kan’. Hier kan ik de waarde van inschatten en durf ik risico mee te nemen. Ik kocht die naam, eigenlijk onder de radar, maar dat kwam al snel naar buiten. Oude klanten en leveranciers belden me op en vroegen me wat ik van plan was. Ik kende immers het netwerk en de markt en had daarbovenop ook nog eens een gouden domeinnaam in handen. Dus bouwde ik een hele simpele website waarop men zich kon aanmelden om meer informatie te krijgen over Print.com. Binnen no-time hadden we zesduizend aanmeldingen binnen!”

Wil jij weten door wie de honderd uur aan unieke content wordt gevuld? Bekijk hier het programma van de Webwinkel Vakdagen.

"Het verhandelen van domeinnamen zie ik als het vastgoed van de toekomst”

Wat Aarnink toen deed? „Heel simpel: leads opvolgen. We zijn deze mensen gaan bellen, met de vraag: ‘hé, wat verwacht jij eigenlijk van Print.com?’. We hadden zelf namelijk nog geen flauw idee wat we met de domeinnaam aan moesten. Wat bleek? Deze potentiële klanten hadden enorm veel goede ideeën. Dus organiseerden we op Valentijnsdag 2018 een brainstormsessie met honderd van hen. Dat bleek enorm waardevol, want na tien jaar in de markt te hebben gezeten, had ik inmiddels zelf die gevreesde oogkleppen op. Daarom kozen we voor co-creatie en creëerden we samen met onze potentiële klanten een businessmodel. Zij kwamen met vernieuwende ideeën, ik investeerde kapitaal en bestormde met een groep onervaren werknemers opnieuw de markt zonder oogkleppen op. ”

Durf keus te maken

Dat model, gestoeld op co-creatie, is sinds 2019 een groot succes. Dat heeft volgens Aarnink ook te maken met keuzes durven maken. „De online branche is redelijk verzadigd. Er zijn veel grote webshops die een bepaalde marktpositie hebben ingenomen. En er zijn veel platforms die daaroverheen hangen. Daarom moet je in deze tijd een keuze maken: of je gaat voor een specialistisch product of een selecte groep klanten of je gaat heel groot, maar dan heb je ook veel geld nodig. Met Print.com kozen we heel bewust voor een focus op een selecte groep klanten, waardoor co-creatie de rode draad werd voor het businessmodel.”

Online ondernemen anno 2023

Een ander inspirerend voorbeeld van een bedrijf dat keuzes maakt en focus aanbrengt, ziet Aarnink in Coolblue. „Dit bedrijf ging van leverancier van alles met een stekker naar logistiek dienstverlener om marktpositie te creëren en te behouden. En dat doet Coolblue briljant. Want zeg nou zelf: wie levert er nu, binnen een dag, drie hoog in Amsterdam een koelkast af, doet de installatie en neemt het verpakkingsmateriaal ook nog mee? Coolblue verdiept zich in ieder detail van het klantprofiel en haalt echt alle ergernissen weg. Daarmee gaat het al lang niet meer om dat product met de stekker, maar vooral om de aanvullende services. Dat noem ik ondernemen anno 2023.”

Recent waren Ralf Adang (Marketing Manager - Webwinkel Vakdagen), Sascha van Belzen (Chief Digital & Marketing Officer - DPD) en Clemens Timmermans (Hoofd Marktplaats Zakelijk) te gast bij De Ondernemer Live. De uitzending stond in het teken van de trends en ontwikkelingen op het vlak van e-commerce. Van Belzen vertelde host Remy Gieling onder meer in hoeverre DPD spart met online ondernemers over duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld over de kosten die sommige online winkels bij klanten in rekeningbrengen bij het retourneren van pakketjes. Timmermans legde uit wat de grote voordelen voor ondernemers om zijn om Marktplaats in te zetten. Plus: welke ondernemers maken nu al gebruik van het platform? Ralf Adang maakt helder waarom de Webwinkel Vakdagen zo interessant zijn om als ondernemer te bezoeken. Ook heeft hij het uitgebreid over trends op het vlak van e-commerce. En naar welke sprekers moeten we echt komen luisteren? Je hoort het in De Ondernemer Live.

Hieronder kun je de uitzending terugkijken. Ook zijn deze bedrijven te vinden op de Webwinkel Vakdagen, 29 & 30 maart in de Jaarbeurs in Utrecht.

Ontmoet elkaar op de Webwinkel Vakdagen

Meer leren van succesvolle ondernemers zoals Aarnink? Kom naar de Webwinkel Vakdagen: al zestien jaar hét ontmoetingsplatform voor de gehele digital commerce-branche. Het is de grootste vakbeurs van de Benelux op het gebied van e-commerce, online marketing en omnichannelretail. En kenmerkt zich door het brede aanbod van thema's en de unieke combinatie van beursvloer en een hoogwaardig lezingenprogramma. Op 29 & 30 maart staan er in de Jaarbeurs Utrecht 250 e-commerceleveranciers en meer dan 200 sprekers klaar om jou als ondernemer te inspireren en te adviseren. Kom je ook?

tracking pixel