Nieuws E-commerce

Julia (25) was acné zat, dus begon ze beautylijn Clay and Glow: 10 miljoen euro omzet over vijf jaar

Torenhoge ambities heeft Julia Veer (25) met Clay and Glow, een huidverzorgingsmerk dat is ontstaan vanuit persoonlijke frustratie: haar eigen acné. Ze ontwikkelde in 2019 een roze kleimasker dat haar definitief van de puistjes af hielp. Inmiddels liggen haar producten in de schappen bij Ici Paris XL en groeit het bedrijf jaarlijks met zo'n 25 procent.

Jeroen Kreule 11 augustus 2023

Julia Veer4

Julia Veer. Beeld: Clay and Glow

Het assortiment van Clay and Glow bestaat intussen uit tien huidverzorgingsproducten, verkrijgbaar via de eigen webshop en Ici Paris XL. Het gaat onder meer om maskers, een dagcrème, serums en moisturizer. Julia’s droom: een Clay en Glow-product in elk Nederlands huishouden. En natuurlijk Europa veroveren. Ze hoopt op een jaarlijkse omzet van tien miljoen euro over vijf jaar, maar denkt dat het sneller gaat.

"Toen ik voor de zoveelste keer een zak ijs tegen mijn gezicht had gedrukt, was ik het zat. Ik besloot zelf iets in de markt te zetten"

Julia Veer, founder Clay and Glow

Klaar met allergische reacties

Praatgraag, eigenwijs, ambitieus, chaotisch, een tikkie naïef, fan van roze, voorzien van een flinke portie zelfkennis, goudeerlijk: het is Julia in een notendop. Op 18-jarige leeftijd startte Julia haar eerste onderneming, samen met haar huidige liefdes- en zakenpartner Randy. Vanuit haar studentenkamer runden ze onder meer een kledingwebshop. Het gaf geen voldoening. ,,Je koopt iets in en verkoopt het weer. Je bent niet meer dan een tussenpersoon. We hebben dat bedrijf verkocht."

Julia wilde dolgraag zélf iets in de markt zetten, maar had nog geen idee wát. In die periode had Julia veel last van hormonale acné. ,,Mijn huid reageerde slecht op bestaande skincare producten. Ik kreeg allergische reacties en liep bij een dermatoloog. Toen ik voor de zoveelste keer een zak ijs tegen mijn gezicht had gedrukt, was ik het zat. Ik besloot zelf iets in de markt te zetten, wat had ik te verliezen? Het moest een kleimasker worden dat er ook nog eens leuk uit zag."

Lees ook: Meike (21) van 1.85 meter kon nooit kleren vinden: nu verkoopt ze die zelf

Hobby-chemist uit eigen land

Julia en Randy bedachten een naam en logo en startten een Instagram-account. In de tussentijd was Julia een zoektocht gestart naar een scheikundige die het kleimasker zou moeten ontwikkelen. Ze zocht in Parijs en Barcelona, maar werd niet serieus genomen. Uiteindelijk vond ze ‘een hobby-chemist’ in eigen land.

Of het niet een beetje naïef was om een vernieuwend product te willen lanceren in een markt waar de multinationals het voor het zeggen hebben? Julia lacht. ,,Vraag het mijn ouders: als zij één eigenschap van me moeten noemen, is het naïviteit."

Producten van Julia Veer's merk Clay and Glow. Beeld: Clay and Glow

Clay and Glow is overigens niet het allereerste bedrijf met een kleimasker. ,,Sommige multinationals hebben inderdaad soortgelijke maskers, maar die zijn niet zo goed én hebben geen prioriteit: een week later lanceren deze bedrijven weer een ander product. Ik wilde een supercool merk bouwen, met focus en een community."

Het tempo van de ontwikkeling van het masker viel tegen: Julia dacht dat het hooguit een paar maanden in beslag zou nemen. De belangrijkste eis was dat het kleimasker Julia zelf van acné af moest helpen. ,,Mensen vragen wel eens welke proefdieren zijn gebruikt… Ik was zélf het proefdier."

,,Mensen vragen wel eens welke proefdieren zijn gebruikt… Ik was zélf het proefdier."

Julia Veer, founder Clay and Glow

Binnen een jaar één miljoen euro omzet

Na negen maanden was er eindelijk een werkzaam masker. Het is vegan, alcohol- en dierproefvrij en bestaat voor 98 procent uit natuurlijke ingrediënten. Julia: ,,Als het bij mij werkt, dan zal het bij 99 procent van de vrouwen werken."

Een maand na de lancering kwam een vrouw met de vraag wanneer het volgende product zou verschijnen. Julia: ,,Ik werd een beetje boos… We zijn negen maanden bezig geweest met het kleimasker en hadden nog geen idee wat we wilden zijn: maskermerk, skincaremerk of kleimerk. Hoe dan ook, een jaar later bestond het assortiment uit drie producten. En behaalden we een miljoen euro omzet."

Julia Veer. Beeld: Clay and Glow

Lees ook: Danique (30) heeft succes met eigen modelabel Most Wanted: op piekdagen tienduizend orders

Klanten bepalen assortiment

De vrouw heeft Julia aan het denken gezet. Sterker nog: haar klanten bepalen nu welke producten aan het assortiment worden toegevoegd. ,,We gaan graag het gesprek aan. Instagram is daarbij heel belangrijk. Ik probeer alle vragen zelf te beantwoorden, liefst 24/7. We hebben ook een testpanel. Wat missen ze? Wat kan beter? Als er behoefte is aan een nieuw product, dan gaan we dat onderzoeken. Zo was er behoefte aan een anti-agingcrème. Zelf was ik er niet mee bezig, maar veel dertigplussers willen het. Ik ben nu 25 en weet intussen: vanaf je 25e moet je preventief smeren. Dus is er vanaf september een anti-agingcrème verkrijgbaar."

"We gaan graag het gesprek aan met onze klanten. Instagram is daarbij heel belangrijk"

'Ik wil niet werken met andermans geld'

Clay and Glow stond vorig jaar op veel billboards. ,,Mijn vader en ik reden langs zo’n billboard. Hij schreeuwde trots: ‘Kijk, Clay and Glow, dat is van mijn dochter’. Ik had het gefilmd. Leuk om te delen, maar niet voor Insta. Dus besloot ik op TikTok te gaan. Het filmpje had 100.000 views. Het is Clay and Glow behind the scenes. Ik ben eerlijk en hoop een inspiratiebron voor anderen te zijn. Als ik een shitdag heb, zeg ik het gewoon. Steeds vaker herkennen mensen mij van TikTok."

Julia en Randy maken geen gebruik van investeerders. ,,Laatst sprak ik een startende ondernemer die een contract moest ondertekenen waarin stond dat ze een x-aantal dagen per week op kantoor moet zijn. Daar zou ik gek van worden. Ik wil niet werken met andermans geld. Punt."

Julia met haar liefdes- en zakenpartner Randy. Beeld: Clay and Glow

Eén man, negen vrouwen

Clay en Glow houdt kantoor in WTC Den Haag en bestaat uit acht mensen. Randy is de enige man. In september komen er twee vrouwen bij. Julia: ,,Mannen reageren nooit op vacatures. Jammer, meer evenwicht zou niet verkeerd zijn."

Randy en Julia doen het samen, maar hij laat Julia de leider zijn. ,,Ik ben het gezicht van Clay and Glow en geef leiding aan het team. Randy is het creatieve brein. Ook kan hij met een helikopterview naar ons bedrijf kijken. Soms wil ik te veel, terwijl Randy juist hamert op focus. Ik sprint, Randy trapt op de rem."

"‘Start small, think big and scale fast.’ Dat is al jaren mijn mantra"

'In het begin wilde ik elk jaar verdubbelen'

Julia heeft een bijzonder sterke drang om snel te groeien. ,,In het begin wilde ik elk jaar verdubbelen. Dat had ik in mijn hoofd geprent. Maar een groei van 20 à 25 procent is ook mooi."

In 2022 zijn 170.000 producten verkocht, dit jaar worden het meer dan 200.000. ,,Zo lang we een gezond bedrijf hebben en ik het leuk vind wat ik doe, ben ik blij." Julia wil klanten helpen met hun huidproblemen en een gevestigd merk worden in meerdere Europese landen. Een mannenlijn? Zou kunnen. Of iets met baby care, hair care of body care. Julia weet dat ze niet te hard van stapel moet lopen. ,,Sarah Blakely, ceo van Spanx (lingeriemerk, red.), zei ooit: ‘Start small, think big and scale fast.’ Dat is al jaren mijn mantra."

Lees ook: Tess Scholten en Britt Messing (For You Agency) bepalen Nederlandse TikTok-landschap

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws