Nieuws E-commerce

Scale-up Dwarfs haalt 30 miljoen euro op om Europese groei te versnellen

De Nederlandse webwinkel-scaleup Dwarfs heeft met investeringsfirma North Wall Capital een akkoord bereikt over een schuldfinanciering van in totaal 30 miljoen euro. Dit geld zal worden gebruikt om nieuwe acquisities te kunnen financieren, inclusief de onmiddellijke afronding van de overnames van vier webshops in lifestyle- en woninginrichting.

Jeroen Mirck 2 september 2021

Kristie Kitchen webshop ecommerce overname

Kristie's Kitchen is één van de webshops die door Dwarfs wordt overgenomen om sneller te kunnen doorgroeien.

In mei 2021 kondigde Dwarfs aan de komende jaren twintig webshops in binnen- en buitenland over te willen nemen met een omzet variërend van 500.000 tot 20 miljoen euro. Tezamen met de in mei 2021 overgenomen keukenwebshop AMCO bedraagt de Dwarfs omzet na vijf overnames inmiddels 11 miljoen euro per jaar. De Ondernemer sprak indertijd met topman Demian Beenakker, die toen zei over de ambities van Dwarfs: ,,In Europa staat de overnamemarkt van kleine succesvolle e-commercebedrijven nog in de kinderschoenen omdat durfinvesteerders vaak koudwatervrees hebben."

Lees ook: Scale-up Dwarfs wil massaal webshops gaan kopen

Dwarfs groeit snel door overnames

Kapitaliserend op het krachtige momentum in de e-commercemarkt groeit Dwarfs snel. In aanvulling op de door North Wall Capital verstrekte kredietfaciliteit, is het bedrijf nu bezig om in de loop van september extra eigen vermogen via investeerders aan te trekken. Een van de beweegredenen daartoe is het mogelijk maken van enkele nieuwe significante overnames die na een succesvolle afronding de omzet zal verdrievoudigen tot 35 miljoen euro. Bovendien is het bedrijf ook al bezig met een grotere Series B-ronde, bestaande uit eigen vermogen en schuldfinanciering. Deze moet zijn beslag krijgen tegen het einde van 2021, met als doel te kunnen blijven expanderen.

"Dwarfs breidt uit door de overname van vier relatief jonge bedrijven met een ijzersterk portfolio van nicheproducten in lifestyle en wonen"

Demian Beenakker, CEO Dwarfs

Dwarfs zal met de nu beschikbaar gekomen 30 miljoen euro financiering vier inmiddels getekende overname-overeenkomsten gaan afronden. Het gaat om de webshops Slaapkalm (gespecialiseerd in verzwaringsdekens), Calmzy (verzwaringdekens en slaapkameraccessoires), Litollo (zwangerschapskussens) en Kristie’s Kitchen (snijplanken en spatschermen, actief in Nederland, UK, Duitsland en de VS).

,,Het zijn relatief jonge bedrijven met een ijzersterk portfolio van nicheproducten in lifestyle en wonen", zegt Demian Beenakker, CEO van Dwarfs. ,,Ze zijn alle in nog geen drie jaar op hun eigen wijze hard gegroeid en drie van de vier webshops zijn alleen nog in Nederland actief. We kunnen ze dus met onze kennis en slagkracht snel in een internationale groeiversnelling krijgen en de omzet verveelvoudigen terwijl de vierde reeds in meerdere landen actief is.”

Lees ook: E-commerce is niet meer te stoppen: zo doe jij mee

Beenakker stelt verder dat Dwarfs de groeiverwachtingen naar boven heeft bijgesteld: ,,Het aanbod van e-commercebedrijven is groot en wij kunnen sneller dan verwacht komen tot overnames. Tegelijkertijd zien we op de kapitaalmarkten, vooral in de UK en Noord-Amerika, grote interesse om onze activiteiten te financieren en extra kapitaal te verstrekken. Daar bovenop zijn we echt tevreden over de wijze waarop onze organisatie meegroeit. Het lukt ons goede mensen aan Dwarfs te binden die er op hun beurt voor zorgen dat we de aangekochte activiteiten goed integreren en hard laten groeien.“

North Wall Capital veel groeipotentieel in e-commerce

Fabian Chrobog, oprichter en Chief Investment Officer van North Wall Capital, vult aan: ,,Wij zijn blij dat we samen met Dwarfs, dat beschikt over significante geografische expertise en sectorkennis, kunnen optrekken en hen kunnen ondersteunen bij de volgende fase van hun ontwikkeling. Onze recent gelanceerde strategie gericht op het financieren van e-commerce-activiteiten onderstreept de sterke overtuiging die wij hebben in het groeipotentieel van dit marktsegment en het samenwerken met bedrijven zoals Dwarfs om zo een rol te kunnen spelen bij de transitie die nu plaatsvindt van verkopen via retail naar online marktplaatsen.”

Improved Corporate Finance, een onafhankelijke M&A-boutique met een focus op technologie en gevestigd in Amsterdam, adviseerde Dwarfs bij het verkrijgen van financiering voor acquisities.

Dwarfs koopt onder meer Calmzy, een webshop gespecialiseerd in slaapkameraccessoires.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws