Nieuws Actueel

Een BIZ invoeren slim? In Enschede stemmen ze er over.

Een aantrekkelijk en toekomstbestendig bedrijvenpark waar alle ondernemers in investeren. Dat is de wens van ondernemers op het Euregio Bedrijvenpark. De reden: alle ondernemers op het oudste deel van het park naar rato en verplicht te laten meebetalen aan ontwikkelingen in het park. Sinds vorige week kunnen ondernemers met een stembiljet aangeven of zij voor of tegen een BIZ zijn, zo schrijft de Tubantia.

ANNE LOOHUIS | Beeld: Frans Nikkels 2 oktober 2017

Foto 58

Erwin Appels, voorzitter van de Vereniging Euregiopark, kijkt soms met een jaloers oog naar hoe de zaken op de andere twee delen van het bedrijvenpark geregeld zijn. Daar hebben ze wel voldoende budget om te investeren in de kwaliteit, veiligheid en toekomstbestendigheid van het park.

Bijdragen aan ontwikkeling van park

Het Euregiopark bestaat uit drie delen. Zelf zit Appels met zijn bedrijf op deel 1, het oudste en middelste deel van het park. Ontstaan in de jaren 80 van de vorige eeuw. Deel 2 en 3 zijn pas in 2005 in ontwikkeling gebracht. Ondernemers mochten zich met hun bedrijf alleen op dit nieuwe deel vestigen als zij jaarlijks een financiële bijdrage leverden aan de ontwikkeling van het park. Gemiddeld betalen zij ieder zo'n 800 euro per jaar. Met een totaalbedrag van 64.000 euro worden zaken betaald als groenonderhoud, bestrating, bewegwijzering, beveiliging en gezamenlijke inkoop van bijvoorbeeld zonnepanelen en stroom.

Maar 55 procent is lid

Een deel van het bedrag vloeit naar parkmanager Mark van Mast, die allerlei uitvoerende zaken op het park regelt. Deel 1 kent geen parkmanagement. ,,Wij hebben alleen een ondernemersvereniging waar je geen lid van hoeft te zijn", licht Appels toe. ,,Er zijn op dit deel zo'n 115 bedrijven gevestigd en daarvan is ongeveer 55 procent lid. Zij betalen gemiddeld 120 euro per jaar. Daarvan kunnen we een aantal collectieve dingen betalen, zoals een klein stukje beveiliging, onderhoud van de AED's en borrels tijdens de ledenvergadering. Maar dan houdt het snel op."

Wisselende reacties van ondernemers

Er moet dus meer geld op de plank komen om alle plannen te kunnen realiseren, waarbij cameratoezicht bovenaan de prioriteitenlijst staat. Niet alleen moeten ondernemers dieper in de buidel tasten, ook moeten de zogenaamde profiteurs met geld over de brug komen. De reacties van de ondernemers op het voorstel zijn wisselend. Appels: ,,Tegenstanders komen met argumenten dat zaken toch wel worden gerealiseerd."

Straatambassadeurs moet ondernemer over streep trekken

Om ondernemers te overtuigen van het nut en de noodzaak voor een BIZ heeft de vereniging zeven zogenaamde straatambassadeurs in het leven geroepen. Zij gaan langs de deuren om zoveel mogelijk ondernemers over de streep te trekken. Want een BIZ komt er niet zomaar. Meer dan de helft van de ondernemers moet zijn stem uitbrengen voor een geldig besluit. Tweederde daarvan moet voor stemmen om de BIZ in te kunnen invoeren. Die tweederde moet ook nog eens de helft van de totale WOZ-waarde in de 'zone' vertegenwoordigen. Appels hoopt de BIZ volgend jaar in te kunnen voeren. Ondernemers betalen dan een zo'n 300 á 350 euro per jaar, naar gelang de WOZ-waarde.