Nieuws Actueel

Eigenaar Thuisbezorgd.nl in kopgroep afwachtende AEX

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl had de wind in de zeilen dankzij meevallende resultaten van zijn Amerikaanse concurrent DoorDash. Ook biotechnoloog Galapagos werd hoger gezet na publicatie van de halfjaarcijfers. Beleggers kijken verder vooral uit naar de publicatie van het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid.

ANP 5 augustus 2022

ANP050822082 1

De banengroei in de VS speelt een belangrijke rol in het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterke arbeidsmarkt geeft de Amerikaanse centrale bank meer ruimte om de rente fors te blijven verhogen in de strijd tegen de hoge inflatie. Ook gaat de aandacht uit naar de spanningen rond Taiwan. Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen zijn vrijdagochtend tijdens de grootscheepse militaire oefeningen opnieuw de officieuze grens in de Straat van Taiwan overgestoken. Taiwan spreekt van een "zeer provocerende actie".

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel vlak op 731,55 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 970,35 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs bleven ongewijzigd. Londen daalde 0,2 procent.

Galapagos

Naast Just Eat Takeaway (plus 2 procent) stonden chemicaliëndistributeur IMCD en de chipbedrijven ASMI en Besi in de kopgroep van de AEX, met winsten tot 1,9 procent. Verzekeraar Aegon sloot de rij met een min van dik 2 procent na tegenvallende resultaten van de Duitse verzekeraar Allianz (min 2,4 procent).

In de MidKap steeg Galapagos 2,5 procent. De biotechnoloog zag de omzet in de eerste jaarhelft met 20 procent stijgen. Het nettoverlies werd teruggebracht tot 32 miljoen euro, van 55 miljoen euro een jaar geleden. Het bedrijf verhoogde daarbij de omzetverwachting voor zijn ontstekingsremmer Jyseleca en verklaarde later dit jaar een update van zijn strategie te presenteren. Koffieconcern JDE Peet's, eigenaar van Douwe Egberts, won 1,5 procent dankzij een adviesverhoging door analisten van Jefferies.

Deutsche Post DHL

In Frankfurt dikte Deutsche Post DHL 6 procent aan. De Duitse pakketbezorger profiteert flink van de grote vraag naar zijn logistieke diensten en de hoge vrachttarieven die het momenteel kan rekenen. Hierdoor gingen de omzet en de winst in de eerste helft van het jaar hard omhoog. In Amsterdam klom branchegenoot PostNL 1,8 procent.

De euro was 1,0227 dollar waard, tegen 1,0212 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 89,20 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 94,63 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws