Nieuws Actueel

Einde vrije vestiging Rotterdamse winkeliers

Nadia Berkelder 9 februari 2016

Rotterdamwinkeliers

Ondernemers die gepakt zijn voor witwassen, kunnen in Rotterdam binnenkort niet zomaar een nieuwe zaak beginnen. De gemeente wil in probleemstraten een vergunningstelsel invoeren voor winkeliers, dat schrijft het AD.

We willen voorkomen dat iemand die zijn zaak heeft gebruikt om crimineel geld wit te wassen, zomaar weer ergens anders begint,” zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb. Als zo’n ondernemer in bekende probleemstraten een vergunning aanvraagt, wil Aboutaleb dat de gemeente die vergunning vervolgens kan weigeren.

Daarmee wordt ook voorkomen dat in één straat veel van dezelfde soort winkels komen. Het gaat dan om van witwassen verdachte branches zoals kappers, nagelstudio’s en belwinkels. “We willen graag evenwichtige economische bedrijvigheid in een straat.”

Het afgelopen jaar heeft de gemeente samen met politie, justitie en de belastingdienst 10 miljoen euro met criminaliteit verdiend geld in beslag genomen. Een groot deel daarvan, 3,2 miljoen, is afkomstig van underground banking: illegale banken die worden gebruikt om zwart geld naar het buitenland te sluizen. De actie heeft zich vooral gericht op Rotterdam Zuid.

Tevreden Aboutaleb is tevreden. “Het valt me tegen dat het meteen al zoveel is. En we zijn nog maar net begonnen.” Sinds een jaar pakt Rotterdam de criminele geldstromen structureel aan.

“We hebben in de jaren hiervoor niet bewust gezegd: laat maar gaan. Het heeft altijd de aandacht gehad, maar niet zoals nu. We waren druk met de meest zichtbare vormen van criminaliteit: overvallen, straatroven, inbraken. Dat was een terechte keuze, vind ik. Het is in Rotterdam de laatste jaren stukken veiliger geworden.”