Nieuws Actueel

Eindelijk akkoord tussen XL en boer Stamsnijder over verplaatsen bedrijf

Na jarenlange gesprekken en verschillende bezwaren, is de Bornerbroekse agrariër Emiel Stamsnijder tot een akkoord gekomen met XL Businesspark over bedrijfsverplaatsing.

Van onze redactie 4 februari 2016

Overeenkomst Akkoord Ondernemen Thinkstock

Het agrarisch bedrijf van de maatschap Stamsnijder is al enkele generaties gevestigd aan de Wolbeslanden. XL Businesspark heeft de grond van Stamsnijder in de toekomst nodig.

'Oale grond'Het bedrijf van Stamsnijder verhuist op termijn naar de Doodsweg in Bornerbroek, naar de voormalige boerderij van Brummelhuis. Stamsnijder heeft zijn gebouwen en perceel inmiddels verkocht aan het regionale bedrijventerrein. Uiterlijk 2020 moet de Bornerbroekse agrariër zijn vertrokken van de 'oale groond'.

HandtekeningenMondelinge overeenstemming over de toekomstige verplaatsing van het bedrijf was er vorig jaar al, vorige maand zijn de laatste handtekeningen gezet. In september 2015 was waterschap Vechtstromen blij verheugd dat er, kort voordat er een rechtszaak zou zijn, plots overeenstemming met Stamsnijder was over verkoop van grond. Vechtstromen had de grond van Stamsnijder, ter hoogte van de voormalige boerderij De Peeze, nodig voor de aanleg van de De Doorbraak. Het water van de nieuwe waterloop stroomt daar inmiddels.

Lange wegEmiel Stamsnijder wijst er in een reactie op dat er nog een lange weg te gaan is voordat zijn bedrijf op de nieuwe plek kan beginnen. "Er moet nog heel wat gebeuren voordat alle vergunningen er zijn." Stamsnijder is lovend over de rol van interimdirecteur Jan Geerdink van XL. "Hij luistert tenminste." Onderdeel van de overeenkomst is dat Stamsnijder afziet van alle bezwaren.

XL Businesspark hoopt ook met de andere twee families die nog op het terrein wonen tot overeenstemming te komen.

Foto: Thinkstock