Nieuws Actueel

Het is Elon Musk gelukt: Tesla cabrio vliegt door de ruimte

SpaceX heeft dinsdagavond met succes zijn eerste Falcon Heavy gelanceerd. De nieuwe raket, de krachtigste ter wereld, maakte dinsdagavond (Nederlandse tijd) een feilloze eerste vlucht vanaf Kennedy Space Center, Florida, met aan boord een donkerrode Tesla Roadster. Dat schrijft de Volkskrant.

Bard van de Weijer | Foto: EPA 7 februari 2018

Starman tesla ruimte elon musk

Aanvankelijk leek het erop dat de lancering niet zou doorgaan, onder meer door krachtige valwinden op grote hoogte en later door kleine technische storingen. Maar om kwart voor tien 's avonds, nog net binnen het tijdkader waarin de lancering uitgevoerd mocht worden, werden de 27 motoren gestart en steeg het gevaarte op.

Raketballet

Tijdens de eerste fase van de klim koppelden de buitenste twee raketten zichzelf los om gezamenlijk terug te zeilen naar de plaats van vertrek, om enkele minuten later in een raketballet voor twee exact gelijktijdig rechtstandig te landen. Musk noemde die landing later het opwindendste dat hij ooit heeft gezien.

Lees ook: Waarom Elon Musk voor 90 miljoen dollar een Tesla de ruimte in schiet

480 kilometer per uur

Het middelste deel van de raket zou enkele honderden kilometers verderop in zee op een drijvend ponton moeten landen. Die terugkeer mislukte en de derde raket knalde met 480 kilometer per uur in het water. Daarbij vlogen de scherven ervan af en raakten motoren van het ponton beschadigd.

Rode Tesla Roadster

De lancering, die rechtstreeks op internet en op tv werd uitgezonden, was ook vanuit de ruimte te volgen, via camera's die op de raketten zijn gemonteerd. Nadat de beschermende schilden waren afgeworpen, werd de rode Tesla Roadster zichtbaar, terwijl deze op de tweede rakettrap van de aarde weg vloog, op weg naar een baan om de zon, waar de auto de komende millennia in grote ellipsen zal cirkelen tussen de zon en de baan van Mars.

Huzarenstukje

Dat de lancering is geslaagd, is een huzarenstukje. Elon Musk, baas van ruimtevaartbedrijf SpaceX en van autofabrikant Tesla, had eerder laten doorschemeren dat hij al tevreden zou zijn als de raket het lanceerplatform zou verlaten en een eventuele ontploffing niet te veel schade zou veroorzaken aan de toren, die nog stamt uit de tijd dat er enorme Saturn V raketten vertrokken naar de maan.

Volgende lancering

Dat de lancering vlekkeloos verliep betekent dat een volgende Heavy - twee keer krachtiger dan de sterkste raket van de concurrentie - al over enkele maanden de lucht in kan. De raket heeft zich met de succesvolle eerste vlucht meteen gepositioneerd als een geduchte concurrent van de bestaande reuzenraketten als de Europese Ariane 5 en de Amerikaanse Delta IV Heavy. Lanceringen met de Heavy kosten ongeveer 90 miljoen dollar, vier keer minder dan die van de Detla IV Heavy. De raket van SpaceX is goedkoper doordat de drie belangrijkste onderdelen hergebruikt kunnen worden. De twee 'boosters' aan de buitenzijde hadden eerder al ruimtevracht bezorgd.

Don't Panic

De sportauto aan boord van de Falcon Heavy zal woensdagochtend vroeg worden losgekoppeld van de tweede rakettrap, om te beginnen aan zijn baan om de zon richting Mars. Tijdens de vlucht toonde het beeldscherm op het dashboard de tekst Don't Panic (geen paniek). In de bestuurdersstoel zit een pop in een ruimtepak van SpaceX. Naar verwachting zal de auto honderden miljoenen jaren om de zon blijven cirkelen.

De rode Tesla Roadster zal de komende millennia in grote ellipsen cirkelen tussen de zon en Mars