ActueelEnergie

1 euro energietoeslag om crisis het hoofd te bieden: ‘De meeste klanten reageren begripvol’

Manager Coen Pompstra van De 4 Heeren geeft een klant uitleg over de vrijwillige energietoeslag van 1 euro. Foto: David van Haren.
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Na twee magere coronajaren heeft de horeca afgelopen voorjaar en zomer enkele topmaanden gedraaid. Maar nieuwe donkere wolken hangen inmiddels alweer boven toog en fornuis; ook deze branche heeft naast de toch al stijgende (loon)kosten te maken met de flink verhoogde energieprijzen, schrijft het AD.

‘Energierekening drie keer zo hoog’

Bij café-restaurant De 4 Heeren aan de Annastraat in Nijmegen hebben ze daarom een onorthodoxe maatregel doorgevoerd. Wie in de zaak komt borrelen of aanschuift voor een lunch of diner, wordt gevraagd - dus niet verplicht - 1 euro extra te betalen. Bij wijze van energietoeslag.

Lees ook: Snackbarhouders stoppen door stijgende energieprijzen: ‘5 of 6 euro voor frietje mayo is bezopen’

Lees verder onder de advertentie

Ze moeten wel, stellen Coen Pompstra en Anne van Beuningen die samen het managementteam vormen. ,,Aan inkoop zijn we ruim 10 procent meer kwijt en ook personeelskosten stijgen per 1 januari met 10 procent”, zegt Van Beuningen. ,,Daarnaast wordt nu ook de energierekening van toch al dik 1500 euro ruim drie keer zo hoog.”

En die laatste kostenpost willen ze niet doorberekenen in de prijzen op de menukaart. ,,Dan zouden we bijvoorbeeld 4 euro voor een normaal biertje moeten vragen”, zegt Pompstra. En dat zou zelfs vaste klanten te gortig worden.

Energietoeslag vaker toegepast

Het idee van de energietoeslag keken ze af van zaken elders in het land. Die vragen soms zelfs 2,50 euro extra. Ook in Nijmegen zijn ze niet de enige; zo bestelde de vader van Van Beuningen deze week een pizza bij Domino’s. ,,Was er zonder waarschuwing bij het bestellen 1,50 euro extra op de rekening gezet.”

Lees verder onder de advertentie

‘40 procent betaalt toeslag’

De eerste week vroeg het personeel aan de gasten of ze bereid waren de toeslag te betalen, inmiddels gaat het ook bij de 4 Heeren wat zakelijker. Pompstra: ,,We merkten dat niet ieder personeelslid erover durfde te beginnen, zeker bij grotere groepen. Daarbij komt dat, hoewel de meeste klanten begripvol reageerden, maar zo'n 40 procent de euro ook echt betaalde.”

Lees ook: Energietoeslag op je restaurantbon of duurdere gerechten: horeca hoopt op begrip van klanten

Daarom komt de toeslag per persoon nu als extra regel op de bon. Van Beuningen: ,,Het is nog steeds vrijwillig. Met de poster op de deur en op de menukaart leggen we uit waarom we deze toeslag vragen. Wie niet wil betalen, kan dat aangeven.”

Lees verder onder de advertentie

Ten koste van fooi

Het tweetal houdt er rekening mee dat de energietaks ten koste kan gaan van de fooi. Zou jammer zijn, vinden ze, want die is in z’n geheel bedoeld voor het personeel. ,,We hopen echt op begrip voor deze tijdelijke maatregel. Want dat is het; we gaan ervan uit dat als de oorlog in Oekraïne stopt, de energieprijzen weer zakken. En dan stoppen we er meteen mee.”

Koninklijke Horeca: ‘Ondernemers hebben geen vet meer op de botten’

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet dat veel cafés en restaurants worstelen met de toch al stijgende kosten en de energierekening die daar nog eens bovenop komt. ,,Elke ondernemer probeert zo gastvrij mogelijk te zijn, zonder dit soort maatregelen”, zegt Sander Wind namens de Gelderse tak van KHN. ,,Maar het is het een of het ander; of een toeslag vragen of doorberekenen in de prijzen.”

Sommige bedrijven hebben die keuze helemaal niet, stelt Wind. ,,Er zijn ondernemers die hun energierekening zien stijgen van 5000 naar 15.000 euro. Dat is niet binnen te halen met prijsverhogingen.”

Wat Wind betreft, is er een grotere rol weggelegd voor de overheid. Voor ondernemers die minimaal 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten, wordt een Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) opgetuigd. Zij krijgen volgens de huidige plannen 50 procent van de stijging vergoed tot een maximum van 160.000 euro. De regeling gaat met terugwerkende kracht gelden vanaf 1 november, maar er wordt naar verwachting pas in het tweede kwartaal van 2023 uitbetaald.

Wind: ,,Voor sommige bedrijven komt die hulp daarmee gewoonweg te laat, anderen vallen alsnog tussen wal en schip. Vergeet niet dat veel ondernemers in oktober zijn gestart met het terugbetalen van de coronaregelingen. Al hun spaargeld is in die twee jaar verdampt. Ondanks de goede zomer hebben die geen spek meer op de botten om deze energiecrisis mee op te vangen.”