Nieuws Energie
'Ondernemers hebben weinig last van afbouwen saldering zonnepanelen'
De Tweede Kamer stemt deze week over het al dan niet afschaffen van de salderingsregeling voor bezitters van zonnepanelen. En als die wordt ingeperkt, hoeft dat ondernemers maar weinig te raken. Zo analyseert Stefan Romijn, adviseur Duurzaam Ondernemen bij Stichting Stimular.

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.
De salderingsregeling is groot nieuws sinds het er steeds meer op lijkt dat deze wordt afgebouwd. De regeling is in het leven geroepen om eigenaren van zonnepanelen te compenseren voor de energie die zij wel opwekken, maar niet zelf gebruiken.
Met die regeling stimuleert het kabinet de aanschaf van zonnepanelen. Alleen werd een hiaat in de regeling duidelijk. Door de salderingsregeling mag je stroom die je zonnepanelen hebben geleverd aan het energienet aftrekken van het totaal aantal stroom dat je moet betalen. Op zich logisch, maar zonnepanelen wekken overdag stroom op en dan is de energieprijs laag. Door die zonnepanelen gebruiken zonnepaneeleigenaren dus vooral 's avonds stroom, wanneer de energieprijs hoog is. Door de overdagstroom van het totaal af te trekken krijgen zonnepaneel eigenaren daarvoor dus duurdere avondstroom terug.
Lees ook: Verduurzaming bakker Rein stokt door druk op stroomnet: 'Bij volgende overtreding geen stroom meer'
Om dat prijsverschil te compenseren, verhoogden de energiemaatschappijen de prijs per kilowattuur voor iedereen. Daardoor betalen mensen zonder zonnepanelen nu effectief de korting van mensen mét zonnepanelen.
Het plan is om de regeling af te bouwen vanaf 2025, tot er in 2031 helemaal niet meer gesaldeerd kan worden.
Impact ondernemers beperkt einde saldering
Toch valt de impact hiervan voor ondernemers erg mee, volgens Stefan Romijn. ,,Bedrijven met een grote aansluiting konden al nooit salderen, voor hen verandert er niets. Ook zijn er veel voorbeelden van bedrijven en organisaties die met zonnepanelen maar een klein deel van hun verbruik opwekken. Zij zullen ook na het afbouwen van salderen vrijwel nooit gaan terugleveren aan het net. Een voorbeeld zijn zorginstellingen, waar 24 uur per dag en 7 dagen per week elektriciteit wordt verbruikt."
De groep ondernemers die wel geraakt wordt bestaat dus uit ondernemers met een kleine aansluiting en zonnepanelen. Toch is de groep die echt wordt geraakt volgens Romijn kleiner. ,,De meeste bedrijven verbruiken vooral overdag energie. Zij zullen een groot deel van de opgewekte elektriciteit gelijk gebruiken."
Lees ook: Intussen 1600 installateurs: twee miljoen huizen hebben nu zonnepanelen op het dak
Ook de impact van de overgebleven groep valt in regel mee, vervolgt de expert. ,,Alleen in het weekend en op hele zonnige dagen houden zij wat elektriciteit over, die zij aan het net terugleveren. Het afbouwen van salderen gaat hen geld kosten, maar de schade valt voor hen wel mee."
De schade kan verder beperkt worden door de energie zo veel mogelijk gelijk te gebruiken. Dat kan betekenen dat apparaten of processen die veel energie vragen, het beste rond het middaguur kunnen draaien, dan is de opbrengst van zonnepanelen het hoogst. Alternatief is ook het mogelijk maken om de overgebleven stroom via een energiehandelsplatform door te verkopen aan buren. Dat moet wel nadrukkelijk via een handelsplatform, met een kabel stroom door leggen naar de buren is niet toegestaan.