Aangeboden door Essent

Branded Content Energie

Winter in het kantoor: verwarming uit, dikke trui én gezond verstand

Het is een herfstachtige woensdagochtend in Haarlem. In de oude Chocoladefabriek rinkelen telefoons, wordt er druk vergaderd en gespard. In alle bedrijvigheid treffen we Alette en Cyrille Bastiaansen, managing partners van recruitment-bureau We Know People. Voor een gesprek over duurzaam ondernemen en energiebewust leven gaan de zussen graag even zitten. In dikke wintertrui welteverstaan, want de verwarming staat uit.

Van onze redactie 22 november 2022

7 X7 A9639

Cyrille (links) en Alette Bastiaansen (rechts).Foto: Eva Plevier.

Geïsoleerd dak

De oude chocoladefabriek ademt historie. De wanden zijn robuust en de ruimtes weids. Een flinke jongen om warm te houden, zou je denken. ,,Dat valt gelukkig erg mee. Met een geïsoleerd dak, dubbele ramen en solide muren kunnen we ’s zomers de hitte buiten houden en in de winter de warmte binnen. Een soort natuurlijke huls,” vertelt Alette.

Cyrille wijst naar boven; ,,Dat dak, dat is nét nieuw. Volledig geïsoleerd. Dat was een forse investering voor onze verhuurder en erg fijn voor ons. De verwarming staat hier namelijk zo laag mogelijk óf helemaal uit.”

Verwarming nauwelijks aan

Cyrille: ,,Al gaat de verwarming nauwelijks aan, hoor. We zitten hier met 30 mensen op kantoor die liever een dikke trui aantrekken dan de thermostaat opschroeven. Dat bewustzijn is hier heel sterk en is regelmatig onderwerp van gesprek aan de lunchtafel.’’

Tip van Klimaatroute voor kantoren

Sinds 2011 heeft Klimaatroute al ruim 80.000 ondernemers, bewoners en sportverenigingen geholpen bij de implementatie van slimme maatregelen, met als doel het energieverbruik terug te dringen. Dit is hun tip voor het kantoor: De collega die het altijd koud heeft bepaalt veelal de temperatuurnorm. Zet de verwarming tóch maar drie graden lager en voorzie de koukleumen van een infraroodpaneeltje of gewoon een warme trui.

Sportschool

Alette: ,,Ik denk oprecht dat het ook meewerkt dat we onszelf fit houden. We hebben beneden in het pand een sportschool, waar iedereen onbeperkt gebruik van kan maken en we doen regelmatig koudwater-dips. Wanneer je fit bent, ben je ook beter bestand tegen kou.’’

Foto: Eva Plevier.

'De grootste winst zit in bewustwording. En die neemt gelukkig toe.'

Cyrille Bastiaansen

Energiegebruik minimaliseren

Met spaarlampen en een oude diesel kom je bij de zussen Bastiaansen niet weg. Het duurzame, energiebesparende thema wordt intrinsiek gedragen én ten uitvoer gebracht. Van ledlamp tot schuifschakelaar; het pand is goed voorzien van alle mogelijke tools om energiegebruik te minimaliseren. Daarnaast wordt er volop hybride gewerkt en zijn de ledlampen aangesloten op aanwezigheidssensoren.

Cyrille: ,,Het zijn details, kleine aanpassingen die absoluut bijdragen aan energiebesparing en duurzaam ondernemen. Maar de grootste winst zit in bewustwording. En die neemt gelukkig toe. Dat merken we bij onze eigen mensen, bij kandidaten, maar ook bij onze cliënten. Er is een transitie gaande, van alleen maar méér willen, naar bewustwording. We zijn nu genoodzaakt bewuster en beter met energie om te gaan.’’

De energiebesparende tips van Cyrille en Alette

  • Zorg voor dubbele beglazing of voorzetruiten, die houden de warmte die je opwekt beter vast. Met enkelglas ben je die warmte namelijk binnen mum van tijd kwijt en blijf je stoken.
  • Zit je in een eigen pand? Maak dan werk van zonnepanelen! In combinatie met maatregelen zoals het aanbrengen van ledverlichting, dubbele beglazing en isolatie leveren de panelen doorgaans voldoende energie op.
  • Zorg dat je fit bent, dan is je lichaam beter bestand tegen kou. En mocht je het toch fris hebben, ga dan niet aan die thermostaat draaien, maar doe een warme trui aan.

Lees ook: Winter in de werkplaats: slim apparatuur gebruik en extra kosten doorberekenen

Footprint

Alette: ,,Kandidaten willen werken voor bedrijven met een goede footprint. Daar voelen zij zichzelf ook beter bij. De voorzet richting verduurzaming en energiebesparing wordt dus eigenlijk gegeven door kandidaten. Een grote motivator voor bedrijven om écht werk te maken van verduurzaming en energiebesparing. Gelukkig zijn er tal van geweldige, duurzame enterprices die het echt begrepen hebben.’’

Meer bespaartips voor diverse branches

Ledverlichting, tijdschakelaars en sensoren, deur dicht, maar wel open, een slimme thermostaat, isolatie van leidingen en andere plekken waar warmte onnodig ontsnapt. Veel energiebesparende maatregelen in een kantoor, werkplaats, winkel of restaurant zijn zelfs binnen een dag gedaan en leveren direct resultaat. Meer weten over stappen die jij nu kunt zetten? Essent heeft ze per branche op een rijtje gezet.

Cyrille Bastiaansen was te gast tijdens de live kijkradio show De Ondernemer Live. Hierin vertelde zij welke stappen zij hebben ondernomen om de energierekeningen te drukken. Ook is de uitslag van de Essent-poll besproken en hieronder kun je dat fragment terugkijken:

tracking pixel