Nieuws Actueel

Eten en drinken op de Vrijmarkt aan banden

De gemeente Utrecht wil commerciële verkopers van eten en drinken van de Vrijmarkt weren. Zo moet de almaar drukker wordende rommelmarkt op Koningsavond en -dag veilig verlopen, meldt het AD.

Freke Remmers 25 februari 2016

Koningsdag horeca eten druk vrijmarkt

De gemeente neemt maatregelen om de binnenstad veiliger te houden, als er op dinsdag 26 en woensdag 27 april weer honderdduizenden mensen door de kleine Utrechtse straatjes struinen. Om die reden krijgen standplaatshouders die eten en drinken verkopen dit jaar geen vergunning meer.

Bij vorige edities van de Vrijmarkt zorgden die kramen vaak voor opstoppingen, stelt de gemeente. "Zo hopen wij te zorgen voor meer veiligheid, betere doorstroming en minder overlast voor bezoekers en omwonenden,” schrijft ze in een korte uitleg over het nieuwe beleid op de website Utrecht.nl. Voor de commerciële verkopers van eten en drinken komt er een foodevenement aan de rand van het Vrijmarktgebied. Waar kon de gemeente gisteren niet zeggen. Voor handelaren die non-food verkopen worden op de hele Vrijmarkt nog maar tien vergunningen afgegeven.

Positief De Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is positief, ook omdat het veiliger wordt. "De gemeente wil de almaar grotere wildgroei beter organiseren. Dat is een goed idee,” vindt voorzitter Pieter Bos. "Het gaat vooral om de patatwagens. Daar wordt vaak niet gelet op voedselveiligheid. Die zijn aan de slag met gasflessen.” Een foodfestival aan de rand van het gebied vindt hij ook niet verkeerd. ,,Foodfestivals zijn sowieso in trek. Alleen moet bijvoorbeeld een eetcafé daar niet andermans patatkraam voor de deur krijgen. Die moet de kans krijgen zelf een kraam te beginnen.” Het nieuwe beleid staat nog niet vast. Tot gisteren konden betrokkenen eerst nog reageren op de plannen. Deze reacties neemt de gemeente mee bij het vaststellen van het definitieve beleid.