Nieuws Actueel

Europese Commissie wil ingrijpen in energiemarkt

De Europese Unie moet met spoed ingrijpen in de energiemarkt, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Ze vreest dat de torenhoge rekeningen voor gas en stroom bedrijven en burgers te veel worden.

ANP 29 augustus 2022

ANP290822191 1

Foto: ANP.

,,We werken nu aan een noodinterventie en een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt", zei Von der Leyen op een bijeenkomst in Slovenië. Dat is nodig nu 'de stroomprijzen door het dak gaan en de beperkingen van het huidige ontwerp van onze stroommarkt blootleggen'. De commissie en EU-landen als Nederland hielden ook tijdens de energiecrisis lang vol dat de markt niet wezenlijk op de schop hoefde, maar daarvan komt Von der Leyen terug.

Lees ook: Hoogleraar Eijffinger: 'Kabinet moet met drietrapsraket consumentenvertrouwen oppepper geven'

De roep om de gepeperde rekeningen te verlagen door bijvoorbeeld maximumprijzen in te stellen blijft maar aanzwellen. De zuidelijke EU-landen, die daar al langer om vragen, krijgen meer en meer bijval. Ook zwaargewicht Duitsland klinkt steeds welwillender. Van een gewone wisselwerking van vraag en aanbod is geen sprake meer, erkent bondskanselier Olaf Scholz.

Lees ook: Koopkrachtcrisis: FNV-voorzitter Elzinga blijft vinden dat overheid maximumprijzen moet gaan bepalen

De energieministers van de EU-landen zijn bijeengeroepen om volgende week vrijdag te bespreken wat hun te doen staat. Sommige lidstaten hebben zelf al prijsplafonds afgekondigd of op andere manieren ingegrepen. Maar dat doen ze liever met de hele EU, omdat ze samen een gezamenlijke energiemarkt vormen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws