Nieuws Actueel

Europese gasprijs verder omhoog naar hoogste prijs sinds maart

De Europese gasprijs is woensdag weer flink gestegen en is zelfs tijdelijk voorbij de 300 euro per megawattuur gekomen. Dat is de hoogste prijs in maanden. Op de gasmarkt leven veel zorgen dat Rusland na nieuw onderhoud aan de Nord Stream-pijplijn met Duitsland de gaskraan niet meer open zal zetten.

ANP 24 augustus 2022

ANP240822195 1

Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam sloot de prijs woensdag uiteindelijk op 292,15 euro. Dat is het hoogste slotniveau ooit. Op 7 maart steeg de prijs voor gas op de Amsterdamse beurs al een keer kortstondig tot een historische piek van 345 euro per megawattuur, maar diezelfde dag nog zakte de prijs tot 227 euro bij het slot van de handel.

Gazprom kondigde vorige week aan dat de Nord Stream-pijplijn eind deze maand weer drie dagen dichtgaat. Volgens het Russische staatsgasbedrijf is dat nodig vanwege onderhoud. Handelaren vrezen echter dat Moskou de nieuwe sluiting van Nord Stream aangrijpt om de gastoevoer naar Duitsland nog verder terug te draaien als vergelding voor de westerse sancties vanwege de Russische invasie in Oekraïne. De afgelopen maanden verlaagde Gazprom de gasstroom door deze belangrijke pijpleiding onder de Oostzee al tot een vijfde van de maximale capaciteit.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws