Nieuws Actueel

Everink had net weer plannen voor de toekomst

De moord op de 42-jarige zakenman Koen Everink komt voor familie en vrienden als een grote schok. De man die in 2012 door kickbokser Badr Hari in de Amsterdam Arena in elkaar werd geslagen, zou bedreigd worden. Maar zijn vrienden zeggen dat hij niet bang was en niet beveiligd werd, schrijft het AD.

Yelle Tieleman en Victor Schildkamp 7 maart 2016

Koeneverink

Lees ook: Zakenman Everink dood aangetroffen in eigen huis

Het waren hartverscheurende beelden, zegt een bewoonster van de keurige Hoflaan in Bilthoven. ,,Het dochtertje van Koen werd huilend door politieagenten weggebracht. Het was vreselijk om te zien."

Veel is nog onduidelijk, maar wat wel vaststaat is dat het 6-jarige kind van Everink haar vader aantrof in een grote plas bloed in de keuken van het huis. Ze is gaan gillen, waarna de buren de politie belden, melden goed ingevoerde bronnen.

Een inderhaast opgeroepen traumahelikopter draait halverwege weer om. Want als politieagenten de woning van Everink binnenstappen, is hij al overleden. Als even later ook zijn luxe Porsche Cayenne wordt weggesleept voor technisch onderzoek en er zwarte schotten voor de villa worden geplaatst, weet ook de buurt het zeker: Koen Everink is overleden. Het is voor de inwoners van de chique plaats de tweede geruchtmakende dood, na de gruwelijke moord op Els Borst in 2014.

Over de achtergronden van de dood van de in de reiswereld rijk geworden Everink gaan al snel de wildste verhalen rond. Een scholier van Marokkaanse komaf weet bij de politieafzetting te vertellen dat er vrijdagochtend vroeg een roofoverval heeft plaatsgevonden in Everinks villa.

De zakenman zou zich al enige tijd niet meer veilig voelen in Nederland en persoonsbeveiliging nodig hebben om de straat op te durven. ,,Rond die tijd van de zaak met Badr Hari kreeg hij van Marokkanen wel eens van alles naar zijn hoofd geslingerd,'' zegt een van zijn beste vrienden. ,,Maar hij was absoluut niet bang en had geen beveiliging.''

Snikkend vertelt de man dat zijn vriend in het verleden, 2 jaar na de geruchtmakende mishandeling door kickbokser Hari tijdens dancefeest Sensation White in de Amsterdam Arena, werd bedreigd. Vooral als die zaak weer eens bij de rechter speelde. Everink claimde tonnen schadevergoeding van Hari en schroomde niet zijn verhaal te vertellen in diverse media. ,,Dan stonden er weer eens Marokkaantjes voor zijn deur die riepen dat hij Badr met rust moest laten. Maar Koen had een hotline met de politie en dan waren ze snel weer weg."

Dat zou voor het laatst een halfjaar geleden zijn gebeurd, in de periode dat Hari in hoger beroep tot 24 maanden gevangenisstraf werd veroordeeld.

Zonnig

Volgens vrienden van Everink had hij juist weer volop zin in het leven. ,,Hij zag de toekomst net weer zonnig in. Hij had er zin in. Na de mishandeling en alle publiciteit rondom de rechtszaak ging het niet zo goed met hem. Hij had niet alleen fysieke schade, maar ook in z'n hoofd ging het niet helemaal lekker. Die periode had hij inmiddels achter zich gelaten."

Koen Everink was gescheiden en leefde alleen. Hij was van plan te verhuizen naar een ander gedeelte van Bilthoven. Zijn villa, die hij in 2007 nog voor ruim 835.000 euro had gekocht, stond al enige tijd te koop. Everink zat goed in de slappe was. Volgens zakenblad Quote was hij goed voor zo'n 15 miljoen euro. ,,Hij wilde misschien weer gaan ondernemen en had plannen voor de toekomst," vertelt zijn vriend.

Buurtbewoners weten intussen niet waar ze het moeten zoeken. Zonder het te durven uitspreken kijken ze naar de rol van Badr Hari. ,,Het zal toch niet," zeggen sommigen voorzichtig. ,,Het is toch niet voor te stellen dat hij nog wraak zou laten nemen op deze manier."

De advocaat van Hari zei gisteren geschokt te zijn door de dood van de zakenman. ,,Heel treurig en shockerend," zo reageerde Bénédicte Ficq. Ondanks de definitieve veroordeling van Hari was het geschil tussen de kickbokser en Everink nog niet helemaal voorbij. Everink had voor enkele tonnen beslag laten leggen op de Nederlandse bezittingen van Hari.