Nieuws Actueel

Familiebedrijf wint kleuren uit groente en fruit

In de wasbak is nog een restantje geel te zien en op een werkblad staat een potje met rood poeder. Verder is het op het eerste oog wit wat de klok slaat in het recent geopende laboratorium van het Mierlose bedrijf GNT. En dat voor een bedrijf dat kleurende levensmiddelen maakt, zo schrijft het Eindhovens Dagblad.

PETRA BIES 26 juli 2017

GNT Maccarons

Kleur is er ook heus genoeg, maar dan ietwat verstopt in grote ketels in de fabriek. De kleuren komen uit groente en fruit en worden gebruikt door de voedingsmiddelenindustrie. In snoep en frisdrank bijvoorbeeld, maar ook in producten als soepen en sauzen.

Lees ook: Opvolging familiebedrijf in de praktijk

Steeds wat uitbreiden

Het gaat zo goed met GNT, dat het bedrijf steeds een beetje uitbreidt. De afgelopen jaren kocht het flink wat grond op industrieterrein De Smaale. Er verrees onder andere dat nieuwe laboratorium. Het bedrijf nam zelfs een stukje openbare weg van de gemeente over. De weg is nu afgesloten, zodat werknemers veilig van het oudere deel van het bedrijf naar het onlangs geopende pand kunnen lopen.

Metamorfose

Met al dat uitbreiden draagt GNT in grote mate bij aan de metamorfose die De Smaale de afgelopen jaren heeft ondergaan. Een metamorfose waar ook de gemeente zich hard voor heeft gemaakt. Om de dreigende verpaupering tegen te gaan en de bereikbaarheid en veiligheid te verbeteren, pakte de gemeente vooral de wegen op het industrieterrein aan.

Terug naar GNT. Het bedrijf heeft twaalf vestigingen over de hele wereld en in totaal ruim driehonderd medewerkers. Op het hoofdkantoor in Mierlo werken ruim honderd mensen en er is plek voor meer. ,,We zijn altijd op zoek naar gekwalificeerde mensen", zegt hoofd marketing Guido de Jager.

Lastig te vinden

Die mensen zijn volgens hem vanwege de aantrekkende economie overigens steeds lastiger te vinden. Het familiebedrijf bestaat bijna veertig jaar en is ook begonnen in Mierlo. Dat is een beetje toeval, want de grondleggers komen uit Duitsland. ,,In Aken lukte het destijds niet om op te starten", vertelt De Jager. ,,Maar een bekende had in Mierlo grond over."

Moderne consument

Wassen, hakken, koken, concentreren en mengen van eetbare groente en fruit: dat is basaal gezegd wat ze in Mierlo doen. Er komt niks chemisch bij kijken. Kleuren van GNT zijn daarom geen kleurstoffen, maar kleurende levensmiddelen en hebben geen E-nummer. GNT heeft de tijdsgeest dan ook mee, want de moderne consument houdt niet zo van E-nummers en heeft het liefst alles natuurlijk.

Onderzoek naar grondstoffen

De Jager vertelt dat in het nieuwe laboratorium onderzoek gedaan wordt naar grondstoffen. ,,Bijvoorbeeld in welke concentraties je kleuren in bepaalde producten moet gebruiken", legt hij uit. ,,Voor snoepjes heb je een andere combinatie nodig dan in vloeistof." Ook wordt in het laboratorium de kwaliteit van verschillende fases in het productieproces in de gaten gehouden.

Weer buiten, om de hoek van het nieuwe laboratorium, wijst De Jager op een groot veld vol onkruid. Ook al van GNT. Concrete plannen zijn er nog niet voor deze lap grond, maar GNT is duidelijk nog niet klaar met groeien.