Nieuws Familiebedrijf

Arnhemse ondernemers veroveren Nederlands met afvalprogramma X-Fittt

Het in Arnhem bedachte en ontwikkelde afvalprogramma X-Fittt is bezig Nederland te veroveren. Dat meldt de Gelderlander.

Peter Kemperman | Foto: Rolf Hensel 13 november 2017

X Fittt Mike Kip Arnhem

Eind dit jaar zijn groepjes mensen op dertig plaatsen, waaronder Nijmegen, Doetinchem, Zevenaar, Eindhoven en Breda, volgens de in de Gelderse hoofdstad beproefde methode bezig van hun overtollige kilo's af te komen.

Tweehonderd plekken

Nog weer een jaar later moet de teller op honderd plaatsen staan, stelt Thomas Verheij, die samen met zijn overleden vader Ton aan de basis stond van het beweeg- en leefstijlprogramma.

Lees ook: Winston Gerschtanowitz lanceert online fitness met BN'ers

,,Uiteindelijk willen we op tweehonderd plekken in Nederland actief zijn'', aldus Verheij. ,,Tegelijk proberen we ook dekking te krijgen in België, Duitsland en Frankrijk."

Voet tussen de deur

Verheij, directeur/eigenaar van diverse Arnhemse sport- en beweegcentra én bestuurslid van de brancheorganisatie NL Actief, voert momenteel gesprekken met collega's in Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Daarna zijn Maastricht, Groningen en Enschede aan de beurt.

,,We willen sowieso een voet tussen de deur krijgen in de plaatsen uit de top tien van de snackbarsteden. Daar zijn wij het hardst nodig", zegt Verheij.

Zakelijke ambities

De Oosterbeker wordt deels gedreven door zakelijke ambities. Hij heeft al een ton in X-Fittt geïnvesteerd. De tijd is nu rijp dat geld, door middel van licenties, terug te verdienen. Zeker nu ook de regering steeds meer inziet dat met leefstijlbegeleiding en leefstijlinterventie miljarden euro's op de zorg kan worden bespaard.

Persoonlijke drijfveer

Maar zeker zo belangrijk, zegt hij, is zijn persoonlijke drijfveer. ,,Mijn vader heeft zich als huisarts 30 jaar lang ingespannen zijn patiënten gezonder te laten leven. Feitelijk zet ik nu zijn levenswerk voort. Bij alles wat ik doe, heb ik mijn vader in mijn achterhoofd."

Succes in verzekeringsland

Om die reden is Verheij blij met het succesje dat hij, na lang lobbyen bij de voormalige bewindslieden Schippers en Van Rijn, heeft geboekt in verzekeringsland. Vanaf komend jaar wordt in 105 Menzis-gemeentes een variant van X-Fittt vergoed door de zorgverzekeraar voor mensen in de bijstand.

,,De hulp van de verzekeraars is essentieel'', weet Verheij. ,,Zij kunnen de kloof tussen arm en rijk, waar het gaat om gezond te leven, overbruggen."

In de plaatsen uit de top tien van de snackbarsteden zijn wij het hardst nodig

Thomes Verheij