Nieuws Familiebedrijf

Familiebedrijf Bakker Meelmuts vraagt na 148 jaar faillissement aan: ‘Moeilijkste beslissing ooit’

Bakker Meelmuts in Eindhoven vraagt faillissement aan. Eigenaar Anne van Gerwen maakte dit nieuws maandagmiddag bekend en beschreef het als 'een van mijn moeilijkste beslissingen ooit'. ,,Dit nieuws zal iedereen, inclusief onze medewerkers, schokken", voegde Van Gerwen eraan toe.

Merlijn van Dijk (ED) 28 juni 2023

Bakkerij meelmuts familiebedrijf eindhoven faillissement

Anne van Gerwen en Wim Jr. van Gerwen van Bakker Meelmuts. Foto: Kees Martens/dcimedia

De Ondernemer Vandaag

Meer weten over de ontwikkelingen die belangrijk zijn voor en over ondernemers? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die op doordeweekse dagen rond lunchtijd in je mailbox valt. Inschrijven is gratis, eenvoudig en kan via deze link.

De bakkerij is financieel niet meer gezond en het is in de huidige economische omstandigheden niet mogelijk het tij te keren. Een faillissement is daarom nog de enige mogelijke uitkomst. Dat maakt mede-eigenaar van de bakkerij Anne van Gerwen via sociale media wereldkundig. ‘Met pijn in mijn hart heb ik een van de moeilijkste beslissingen genomen, die ik (tot nu toe) heb moeten nemen’, schrijft Van Gerwen. ‘Bakker Meelmuts gaat ermee stoppen.’

Het is nog onduidelijk hoe de toekomst eruit ziet en of bijvoorbeeld een doorstart met mogelijk een nieuwe eigenaar tot de mogelijkheden behoort. Van Gerwen tegen het ED: ,,Hoe de komende weken eruit gaan zien? Geen idee. De curator zal hierover beslissen. Hier kunnen we dan ook geen vragen over beantwoorden.”

Lees ook: Bakker Johan Pater (Amarant) wil van gas af, maar er is onvoldoende stroom

Bakkerij opgericht in 1875

Als de bakkerij definitief failliet gaat, verdwijnt een familiebedrijf met een lange historie uit de regio. Broer Wim Jr. van Gerwen en zus Anne van Gerwen zijn de vijfde generatie aan het roer van de bakkerij die in 1875 door de weduwe van Gerwen-Sanders in Helmond werd opgericht.

Aan het begin van dit jaar sprak Anne Van Gerwen met het ED over de toekomst van de bakkerij. Van naderend onheil was toen nog geen sprake. Ze hoopte dit jaar de omzet van 2022 (ongeveer een miljoen euro) te evenaren. De bakker had toen 20 medewerkers in dienst.

Lees ook: Bakker stopt, bloemist vertrekt en notenkraam ging failliet: hoe een van de grootste markten leegloopt

De afgelopen maanden gingen meerdere bakkerijen in Nederland failliet, vaak als gevolg van de torenhoge gasprijzen. Of daar ook sprake van is bij Bakker Meelmuts is op dit moment nog niet duidelijk.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws