Nieuws Familiebedrijf

Zo liet Jeroen Driessen zijn vaders kantoortje uitgroeien tot uitzendgroep met miljoenenomzet

Hij heeft het met de paplepel ingegoten gekregen, mensen aan het werk helpen. Met zijn gelijknamige uitzendgroep in Helmond haalt Jeroen Driessen nu een jaaromzet van 300 miljoen euro. Maar dat is voor deze zoekende ziel niet het enige dat telt.

Hans Vermeeren (AD) 14 augustus 2023

Jeroen driessen groep helmond hr Brainport Human Campus uitzendbureau

Jeroen Driessen, ceo van het Helmondse familiebedrijf Driessen Groep. Foto: René Manders/DCI Media

Vijftien jaar is Jeroen Driessen als zijn vader Jan in 1993 voor zichzelf begint. In een tijd waarin bezuinigingen bij de lokale overheid de boventoon voeren, neemt senior – die ambtenaar is – een groot risico: hij gaat voor de gemeente Helmond voortaan als zelfstandig ondernemer de salaris- en personeelsadministratie doen. In zijn eigen bedrijf Driessen Administratie & Advies (DA&A). Met slechts een paar mensen in dienst, in een kantoor op het Helmondse bedrijventerrein Groot Schooten.

Lees ook: Hoe Peter de miefabriek van vader 'Bami-Piet' liet uitgroeien tot miljoenenbedrijf

Wie vandaag de dag voor de deur staat van wat na drie decennia de Driessen Groep is geworden, kan zich dat nauwelijks meer voorstellen. Het kantoor van toen is een campus aan de Schootense Dreef geworden, zo ver het oog reikt. Met zo’n 750 werknemers, verdeeld over veertien uiteenlopende bedrijven.

Die bedrijven houden samen zo’n 15.000 uitzendkrachten aan het werk: veelal hoger opgeleiden die via Driessen tijdelijk aan het werk zijn. Je vindt ze bij overheidsinstanties of aan de overheid gerelateerde bedrijven, in het onderwijs of in de zorg.

"Het is een welbewuste keuze om ons bedrijvencomplex vorm te geven in een campus. Onze mensen moeten er zich thuis voelen, op hun gemak zijn"

Campus die doet denken aan Amerikaans hightechbedrijf

En het is niet zomaar een campus. Er staan stuk voor stuk architectonisch zeer verantwoorde gebouwen, mooi op elkaar afgestemd. Rondom is er aandacht besteed aan frisse aanplant, looppaden van modieuze steentjes en hier en daar een vijver met wat wuivend riet. Overal klinkt een hip muziekje op de achtergrond. De argeloze bezoeker waant zich – met een beetje fantasie – op het terrein van een booming hightechbedrijf aan de Amerikaanse westkust.

,,Mooi om te horen”, reageert Jeroen Driessen tevreden achter een verse latte macchiato in gesprek met het ED. ,,Zelf hebben we dat vaak niet meer in de gaten, dat het toch om een vrij bijzondere campus gaat. Je went daar aan. Maar het is een welbewuste keuze om ons bedrijvencomplex zo vorm te geven. Onze mensen moeten er zich thuis voelen, op hun gemak zijn.”

Lees ook: In het bedrijf van Jeroen zijn geen managers en heeft niemand een vaste functie

Werkgeluk staat centraal bij Driessen Groep

Als mensen in een fijne omgeving werken, hebben ze bijna automatisch veel meer plezier in hun werk, is de filosofie daarachter. ,,Dat komt de kwaliteit van hun werk weer ten goede, uiteraard. En als werkgever spin je daar weer garen bij natuurlijk, bij wat wij werkgeluk noemen.”

Werkgeluk is voor hem ‘samen gave dingen doen, dingen die ertoe doen’. ,,Het helpt daarbij om je af en toe af te vragen of je samenwerkt met mensen met wie je graag samenwerkt, en of je dingen doet die je leuk vindt, die bij je passen en die ertoe doen.”

"Als werkgever spin je garen bij wat wij werkgeluk noemen"

Vandaar ook dat Driessen de werknemers regelmatig vertroetelt, bijvoorbeeld met een reisje naar Rome van een paar dagen voor het voltallige personeel bij een bedrijfsjubileum. Of recent, bij het dertigjarig bestaan, met een groot feest op de campus, ook voor de aanhang en dan met alles erop en eraan.

Lees ook: Horecaondernemer Niels Mulder (NielZ): 'Zie je medewerkers niet als human resources'

Ceo van bedrijf met 300 miljoen euro omzet

Driessen is voor de gelegenheid neergestreken op het terras van herberg de Brabantse Kluis, in het buitengebied van Aarle-Rixtel. Vlot poloshirt, een spijkerbroek en hippe sneakers. 46 jaar oud is hij, getrouwd met zijn jeugdliefde, vader van twee tieners. Vrij onopvallend tussen de vele tientallen fietsers die op het terras even uitrusten.

En toch is dit de man die als ceo de verantwoordelijkheid draagt voor een bedrijf met een jaaromzet van een slordige 300 miljoen euro. ,,Onvoorstelbaar, hè. Dat had Jan niet gedacht toen hij dertig jaar geleden als ambtenaar de stap naar zelfstandigheid zette”, zegt hij met een blik waarin trots en bescheidenheid om voorrang vechten.

Jeroen Driessen: ‘Er kan niet altijd geld bijgelegd worden.’ Foto: René Manders/DCI Media

Nog geen seconde spijt van werken in familiebedrijf

Opgegroeid in de Helmondse wijk Stiphout zit Driessen junior net als veel dorpsgenoten op het Carolus Borromeus College. Na het vwo volgt hij een studie aan de universiteit in Tilburg. ,,Eerst een jaar rechten, maar daar vond ik niks aan. Daarom ben ik overgestapt naar personeelswetenschappen. Thuis ging het vaak over dat onderwerp, omdat Jan het bedrijf inmiddels had uitgebreid met een afdeling Human Resources. Dat vond ik allemaal wel interessant.”

Aanvankelijk is hij echter niet van plan om in de voetsporen van zijn vader te treden. Gaandeweg verandert die opvatting. ,,Na mijn studie heb ik heel kort congressen georganiseerd. Maar dat was geen succes, kan ik nu wel zeggen. Daarna ben ik snel overgestapt naar een hr-bedrijf en dat liep wel vrij aardig. Op een gegeven moment trok ik de conclusie dat ik bij die firma hetzelfde deed als ik bij Jan zou kunnen doen. En dan kom je op een kruispunt: stap ik wel of niet in het familiebedrijf. Het antwoord op die vraag was in 2004 een volmondig ‘ja’. En daar heb ik tot op heden nog geen seconde spijt van gehad.”

Lees ook: Nick (31) was marinier, nu is hij ceo van ‘exploderend’ bedrijf: ‘Over paar jaar maken we miljard omzet’

Nuchter en zakelijk

Met zijn vader wat meer op de achtergrond ontpopt Jeroen zich als gezicht en gangmaker van wat dan nog DA&A heet. Naast hem staat medevennoot Michaël Munnich – voormalig hoofd personeelszaken van de gemeente Helmond – met zijn nuchtere en zakelijke brein aan het roer. Hun bedrijf ontwikkelt zich in een razend tempo tot een belangrijke speler in Nederland op het gebied van personeelszaken in de breedste zin des woords (human resource management – hrm). Niet alleen omdat Driessen HRM voor talloze klanten de personeelsadministratie doet en maandelijks honderdduizend salarisuitbetalingen verzorgt, maar ook omdat het fungeert als uitzendbureau voor bedrijven en organisaties in de non-profitsector.

"De groei van het bedrijf was ook voor onszelf af en toe nauwelijks bij te benen. Daarom is het nu ook tijd voor een pas op de plaats"

Die groei gaat zo onstuimig dat het bedrijf van naam verandert in Driessen Groep en opgesplitst wordt in veertien verschillende HR-gerelateerde ondernemingen. ,,Een familie van bedrijven”, noemt hij het zelf. Zo tuigt hij met het oog op de arbeidsomstandigheden ook een arbodienst op en richt hij een recruitmentbureau op voor de werving van personeel.

In 2022 voegt hij daar ook nog de Brainport Human Campus aan toe, waar ook plek is voor bedrijven van buiten de Driessen Groep én voor samenwerkingsverbanden met andere instanties in de stad. Dit voorjaar is er het Learning Lab geopend, met de deelname van verschillende onderwijsinstellingen als Fontys, ROC Ter AA en het Carolus, maar ook de gemeente, ondernemersvereniging VNO-NCW en ontwikkeltak Brainport Development. ‘Een bruisende broedplaats voor studenten en een mooie ontmoetingsplek voor mensen uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid’, moet dat in de ogen van Driessen worden.

Lees ook: Noord-Brabant: provincie van worstenbroodbakkers, Brainport en... meubelmakers

Geen groei maar bloei

,,De groei is inderdaad nogal onstuimig geweest”, kijkt hij om naar op de afgelopen jaren. ,,Ook voor onszelf was het af en toe nauwelijks bij te benen. Daarom is het nu ook tijd voor een pas op de plaats. In plaats van groei is het nu tijd voor bloei. Alle ondernemingen zullen langzamerhand zichzelf moeten gaan bedruipen. Er kan niet altijd geld bijgelegd worden.”

Dat wil niet zeggen dat het tijd is voor stilstand. Daar is zijn karakter ietwat te ongedurig en ongeduldig voor. ,,Ik ben altijd op zoek naar iets nieuws. En ik hou ervan om verbanden te leggen, vooral onverwachte verbindingen.”

Hij laat zich daarbij vooral inspireren door kunst, door reizen en muziek. ,,Een goede dj bijvoorbeeld kijkt niet alleen naar de swingende mensen op de dansvloer, maar juist ook naar de mensen aan de randen daarvan”, zegt de man die dol is op hiphop. ,,Hoe bewegen zij zich en hoe krijg je die mensen ook de dansvloer op? Innovatie ligt vaak aan de randen van de maatschappij.”

"Werken geeft zin aan je leven, het biedt structuur en houvast. Als je gelukkig bent in je werk, helpt je dat ook om gelukkig te worden in je leven"

Deel van winst in foundation

Die randjes van de maatschappij zoekt Jeroen ook nog op een heel andere manier op: met de Driessen Foundation. ,,Onze winst investeren we terug in onze bedrijven. Maar een deel gaat ook naar de Brainport Human Campus en naar de Driessen Foundation. Aanvankelijk was dat 5 procent, inmiddels hebben we dat verhoogd naar 10 procent. Vanuit de Foundation bekostigen we allerhande projecten met een sociaal karakter.”

Het doel daarvan is om mensen die niet zo goed kunnen meekomen op de arbeidsmarkt weer terug te krijgen in het arbeidsproces. ,,En niet alleen in onze eigen bedrijven, maar ook bij bedrijven buiten Driessen Groep. Want laten we wel wezen: werken geeft zin aan je leven, het biedt structuur en houvast. Als je gelukkig bent in je werk, helpt je dat ook om gelukkig te worden in je leven.”

Over de Driessen Groep

De Driessen Groep in Helmond beweegt zich al dertig jaar tussen organisaties in de zorg, het onderwijs en de overheid en de mensen die daar (willen) werken. De groep bestaat inmiddels uit 14 bedrijven, telt 750 werknemers, houdt 15.000 uitzendkrachten in geheel Nederland aan de gang en zorgt maandelijks voor de betaling van 100.000 salarissen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws