Nieuws Familiebedrijf

Terugkeer familiebedrijf opsteker voor de binnenstad

De carrièrekeuze van een jonge Zeeuw is een opsteker voor de binnenstad van Tholen en de redding voor het familiebedrijf. PZC ging langs bij Bakkerij Van Oost.

Rob Paardekam | Foto: Anthony Verolme 14 maart 2017

PZC Van Oost 4

Natuurlijk wist de Thoolse bakker André van Oost best dat hij gemist werd in het centrum. Maar dat zoveel mensen hem graag zouden zien terugkeren, had hij niet verwacht. Deze inwoners hebben geluk, want maandag gaat de bakkerij aan de Botermarkt weer open. Dat is een opsteker voor de binnenstad.

Concurrentie

Drie jaar geleden verruilde Van Oost zijn winkel in het historische centrum voor een stek in het winkelgebied van de nieuwe wijk Vestetuin. Daar verkoopt hij brood en banket in het Vershof. Het vertrek van de bakker, en daarmee een hoop bezoekers, was een klap voor de destijds kwakkelende binnenstad, maar de ondernemer had naar eigen zeggen geen keus. Als hij niet was gegaan was er een andere bakker en dus een concurrent, naar Vestetuin gekomen.

Familiebedrijf

Tijdens de Historische Dag in september - ter ere van het 650-jarig bestaan van Tholen - stond Van Oost met een kraampje voor zijn 'oude' winkel aan de Botermarkt. “Die dag hebben heel veel mensen ons verteld hoe graag ze zouden willen dat de winkel in de binnenstad weer open gaat”, vertelt hij. “Dat heeft me echt verrast. Ik wist niet dat dit zo leefde. Schijnbaar moeten veel mensen een te hoge drempel over om naar Vestetuin te komen. Het heeft ons aan het denken gezet.”

Politieman

In feite viel alles op zijn plaats, want zoon Sander (18), die eerder nooit echt interesse toonde om de bakkerij over te nemen, ziet het voortzetten van het bedrijf nu wel zitten. Hij droomde altijd van een carrière als politieman, maar dat is het niet geworden. Nu volgt hij met veel plezier de bakkersopleiding in Middelburg. “Ineens wil hij alles weten, ik word soms niet goed van al zijn vragen”, grapt zijn vader.

Lees ook: Familiebedrijf met sterke waarden doet 't beter dan 'gewoon' bedrijf

Overname

De waarheid is dat hij het maar al te leuk vindt dat zoonlief de zaak wil overnemen. Sander is straks de vierde generatie die de bakkerij bestiert. Het was zijn overgrootvader die in 1930 aan de Botermarkt begon. De jonge bakker in spe ziet het wel zitten om straks twee winkels te hebben. “Dat alles was voor ons reden om de winkel aan de Botermarkt weer te openen”, stelt vader André. “In het Vershof blijven we zeker ook zitten. Daar loopt het hartstikke goed.”

Ineens wil hij alles weten, ik word soms niet goed van al zijn vragen

André van Oost, bakker