Nieuws Familiebedrijf

Vink Installatie Groep 100 jaar: waarom generatie-op-generatie er werkzaam is en blijft

Vink Installatie Groep in Roelofarendsveen mag dan dit jaar het eeuwfeest vieren, directeur Peter Bakker kijkt het liefst vooruit. Hij legt graag uit waarom de toekomst van de 100-jarige er veelbelovend uitziet. Dat komt niet alleen door de titel ‘hofleverancier’ die Vink heeft gekregen.

Bert van den Hoogen (AD) 17 april 2022

Hofleverancier Vink Installatie Groep

Directeur Peter Bakker van het 100-jarige Vink Installatie Groep. Foto: Peter Franken.

Centraal in de hal van het bedrijfspand staat de oorkonde met goudkleurige decoraties en in sierlijke letters ‘Hofleverancier’. Natuurlijk is Peter Bakker trots op deze eretitel.

,,Ooit werd die titel toegekend aan bedrijven die aan het Koninklijk Huis leverden, maar tegenwoordig hoeft het niet. Het is een eretitel die je niet alleen maar krijgt als je honderd jaar bestaat. Ons hele bedrijf is doorgelicht. Je mag in het verleden geen verkeerde dingen hebben gedaan en ze kijken ook wel naar zaken als personeelsbeleid en wat je voor de maatschappij betekent,’’ zegt hij in het AD.

Het ligt voor de hand om Bakker te laten vertellen hoe zijn opa Piet Vink in 1921 een bestaande smederij overnam en gereedschappen voor de tuinbouwbedrijven in de regio ging maken. Maar hij heeft de hele geschiedenis van het bedrijf afgelopen jaar al zo vaak verteld dat hij het liever heeft over de actuele situatie en de toekomst.

'Warm­te­pom­pen lijken nu redelijk nieuw, maar die in­stal­leer­den wij 25 jaar geleden al bij onze op­dracht­ge­vers'

Niet meer weg te denken

Om uit te leggen hoe het bedrijf altijd voorop liep met ontwikkelingen in de branche, moet hij toch beginnen bij enkele decennia terug. ,,Warmtepompen lijken nu redelijk nieuw, maar die installeerden wij 25 jaar geleden al bij onze opdrachtgevers. Toen was er nog weinig over bekend. Toen we twintig jaar geleden ons nieuwbouwpand betrokken, hebben we ook een warmtepomp geïnstalleerd met een bron dertig meter diep in de grond. Dit soort technieken is nu niet meer weg te denken. Om aan bouweisen te kunnen voldoen, kun je niet meer zonder.’’

Wie thuis een moderne installatie voor energievoorziening en binnenklimaat heeft, weet welke budgetten daarbij horen en hoeveel ruimte het inneemt. Vink is voornamelijk actief in de utiliteitsbouw, dus alle gebouwen die niet bestemd zijn om in te wonen. ,,De component duurzame installatietechniek is een steeds groter deel van de bouwkosten”.

Lees ook: Zo word je met je bedrijf hofleverancier

Vink merkt dat bij de ontwikkeling van bouwprojecten. Vroeger werd het bedrijf pas laat in het bouwproces erbij gehaald om de installatie te adviseren en te ontwerpen. ,,Nu zitten we al vanaf de eerste overleggen met opdrachtgevers aan tafel om de totale installatie in het ontwerp te kunnen integreren. We hebben teams die alle facetten van de installaties aankunnen: klimaat, sanitair, elektrotechniek en service en onderhoud. We worden vaak gevraagd om deze installaties als totaalinstallateur te installeren, maar ook individueel.’’

Capaciteitsproblemen op het gebied van energie

Ondertussen zit het bedrijf ook bovenop de nieuwste ontwikkeling in techniek in de branche. ,,We zien ontwikkelingen in de toepassing van waterstof. Er zijn al ketels op waterstof. Maar weten nog niet welke kant deze ontwikkeling opgaat. We laten op dit moment een stagiaire daar onderzoek naar doen.”

Wat Bakker wel zorgen baart, zijn de capaciteitsproblemen op het gebied van energie. ,,Er zijn delen van Nederland waar de ontwikkeling van bedrijven stagneert doordat het energienet het gewoon niet aankan.’’

Lees ook: Drukte bij installateurs van warmtepompen en zonnepanelen door stijgende gasprijs

'Werknemers blijven tientallen jaren en er zijn opeenvolgende generaties die hier werken'

De inzet van de stagiaire past overigens helemaal bij de cultuur van het familiebedrijf. Bakker begint te glunderen als hij het daarover heeft. ,,Het is in meerdere opzichten een familiebedrijf. Werknemers blijven tientallen jaren en er zijn opeenvolgende generaties die hier werken. We zijn een leerbedrijf met een eigen opleidingstraject. Ieder jaar beginnen er nieuwe, jonge medewerkers en we werken veel met langdurige relaties. En natuurlijk letten we op de continuïteit. Anders zouden we niet al honderd jaar bestaan.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws