Nieuws Actueel

'Fietsen moet weer kunnen in centrum Almelo'

Er wordt al twintig jaar over gepraat, maar nu moet het er maar eens van komen. De Grotestraat moet weer toegankelijk worden voor fietsers, vindt het deze week opgerichte actiecomité De fiets hoort bij Almelo. Dit laat De Twentsche Courant Tubantia weten.

Van onze redactie 31 mei 2016

Fiets almelo ondernemersbelang christian van der meij

Het negen mensen tellende comité bestaat uit betrokken Almeloërs die zich zorgen maken over de binnenstad. "De terugkeer van fietsers in de Grotestraat brengt meer reuring en dat komt de gezelligheid ten goede", zegt Clara Blaauw, één van de oprichters van het comité.

Ondernemersbelang"Fietsen is goedkoop, gezond en groen. Als mensen weer door de Grotestraat kunnen fietsen profiteren de winkeliers daarvan. Almeloërs die van Zuid naar Oost-Almelo moeten voor bijvoorbeeld werk of een bezoekje nemen fietsend door de winkelstraat al gauw nog even een boodschapje of een cadeautje mee of worden verleid iets te drinken bij een van de horecazaken. Bovendien onderscheiden we ons daarmee van andere steden als Hengelo en Enschede."

FietstoeristenMaar het comité, waarin winkeliers én bewoners zitting hebben, komt niet alleen op voor het ondernemersbelang. "Het is gewoon veel gezelliger als je van noord naar zuid en vice versa door het centrum kunt fietsen. Nu moet je er omheen fietsen", zegt Babbette Schoonebeek. Een fietsvriendelijke binnenstad zou bovendien meer toeristen kunnen trekken. "Twente telt heel veel fietstoeristen. Die bezoeken ook Almelo, maar komen niet verder dan de Gravenallee en het Kolkje omdat de Grotestraat nu voor fietsen verboden is", aldus Blaauw.

VoetgangersVolgens het actiecomité hoeven wandelaars en fietsers elkaar niet in het vaarwater te zitten. "Het is lang niet meer zo druk in de binnenstad als in de hoogtijdagen", vertelt ondernemer Wieger de Vries. "Er is ruimte genoeg voor zowel fietser als wandelaar", aldus de ondernemer. Het comité heeft inmiddels een architect gevonden die meedenkt over de praktische aspecten van de terugkeer van de fiets. De basisgedachte is dat het middengedeelte van de straat beschikbaar komt voor fietsers. Die fietsstrook moet duidelijk worden aangegeven.

Foto: Christian van der Meij