Nieuws Actueel

Aantal foodtrucks in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld

Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) dinsdag. In 2017 waren in Nederland bijna 1200 foodtrucks geregistreerd, nu zijn dat er bijna 2500, een toename van 110 procent.

Van onze redactie 17 mei 2022

Foodtruck verdubbeling festival evenement kvk

Foto: Shutterstock

De foodtrucks staan vooral op festivals, waarbij het al lang niet meer gaat om de 'ordinaire hamburgertent of patatkraam'. Bovendien dragen de mobiele keukens bij aan de sfeer op evenementen, zegt Onno van Gent, eigenaar van vraag en aanbodplatform Foodtruckbooking.com.

Lees ook: Michelle (17) spaarde jarenlang voor haar droom: een eigen wafelkraam

,,Foodtrucks dragen in belangrijke mate bij aan de sfeer. Daarbij vindt er een verschuiving plaats. De consument vindt niet alleen de kwaliteit van het eten belangrijk, hij vraagt ook om vernieuwing. Denk hierbij aan sushi, vegetarisch of vegan eten. Koken met producten van lokale ondernemers is daarnaast de trend. Een goede foodtruck onderscheidt zich met vers en gezond eten, gecombineerd met een origineel concept."

Bijna de helft van de foodtrucks (iets minder dan 45 procent) is gevestigd in Noord- en Zuid-Holland. De twee provincies hebben er samen 1113. In Drenthe zijn met 51 registraties de minste foodtrucks te vinden.

Lees ook: Oprichter Apenkooi Events: ‘Crisis meest interessante periode in mijn zakelijk leven’

Van Gent schat dat ongeveer 65 procent van de foodtruckondernemers dit inmiddels fulltime doet, terwijl het eerder vooral om parttimers ging.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws