Nieuws Actueel

Francine van Dierendonck moet Xenos weer laten stralen

Op haar 35ste verdiende Francine van Dierendonck tot haar ‘trots en gêne’ al meer dan een ton. Miss Etam ging bankroet toen zij in de directie zat. En nu moet ze het verstofte Xenos weer laten stralen, schrijft het AD.

Annemieke van Dongen | Foto: Blokker Holding 6 juni 2016

Francinevan Dierendonck2 1

Als algemeen directeur volgt ze Alex van Schaik op, die na veertig jaar binnen de Blokker Holding met pensioen is gegaan. Een frisse wind kan Xenos wel gebruiken, want de ‘exotische’ winkelformule van het familiebedrijf Blokker is al lang geen publiekstrekker meer.Verbeteren In Van Dierendonck (39) denkt de Blokker Holding de juiste vrouw te hebben gevonden om vernieuwing van Xenos in goede banen te leiden. Begin dit jaar zijn er 250 banen geschrapt en een aantal filialen gesloten. Het familiebedrijf trok ook 11,5 miljoen euro uit om het assortiment en de winkels te verbeteren. Ook in de webwinkel wordt geïnvesteerd. Van veranderingen weet Van Dierendonck inmiddels wel wat af. Ze was directeur e-commerce bij de Etam Groep, toen het kledingconcern vorig jaar failliet ging. Ze bleef aan na de doorstart. Van dat bankroet heeft ze geleerd, vertelde ze vorige maand op een shoppingcongres. "Ik realiseer me nu dat iedereen de verantwoordelijkheid heeft over de gezondheid van een bedrijf. En dat jij ook kunt kijken of je kunt bijspringen op een plek waar het op dat moment niet goed gaat."Hard werken Haar carrière kwam haar niet aanwaaien. Het is ook gewoon hard werken, zei ze vier jaar geleden in een interview met Elsevier, zwanger van haar derde kindje: "Ik werk sowieso 55 uur per week, soms wel 70." Met haar partner en drie zoontjes woont de Zeeuws-Vlaamse in Amsterdam. Cum laudeAmbitieus was ze altijd al. Als student biotechnologie studeerde ze cum laude af. Vervolgens maakte ze snel carrière bij de Boston Consultancy Group en eBay; op haar 30ste was ze marketingdirecteur van marktplaats.nl. Daarna belandde ze bij Philips. Als manager van de onlinewinkel van het technologiebedrijf verdiende ze daar al snel meer dan haar vader ooit verdiend had, vertelde ze daarover.

Waar haar kracht ligt? "Dat ik anderen kan laten shinen, maar dat ik dat zelf ook doe. Ik ben erg competitief samen met mijn team." Niet alleen in haar werk. Als fanatiek volleybalster was zij de spelverdeler. "Niet degene die continu scoort, maar wel degene die het spel bepaalt."