Nieuws Actueel

Gazprom betaalt geen dividend en keldert op beurs

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom betaalt dit jaar geen dividend. Die verrassende mededeling deed het bedrijf donderdag. Beleggers reageerden teleurgesteld en deden hun aandelen massaal in de verkoop, wat de beurskoers van Gazprom tot meer dan 30 procent deed kelderen.

ANP 30 juni 2022

ANP300622147 1

Gazprom liet via Telegram weten dat het "in de huidige omstandigheden niet zinvol" zou zijn om dividend uit te keren. Voor veel kleine beleggers zijn die uitkeringen juist de reden om het aandeel te bezitten. Gazprom had beleggers eerder nog een dividend van 52,53 roebel per aandeel, omgerekend net geen euro, in het vooruitzicht gesteld.

Op de aandeelhoudersvergadering werd dat voorstel echter verworpen. Het aantal tegenstemmen kwam ongeveer overeen met het percentage in het bedrijf dat in handen is van de Russische staat. De bonussen voor de directie werden wel goedgekeurd, vermoedelijk met steun van Rusland.

Gazprom stelde in de uitleg dat de aansluiting van Russische regio's op het gasnetwerk, wat de nodige investeringen vraagt, belangrijker is. Ook eist de overheid meer belasting van het gasbedrijf.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws