Nieuws Actueel

Gladiolen voor Vierdaagse zijn anderhalf keer zo duur

De gladiool, de bloem waarvan er jaarlijks honderdduizenden tijdens de intocht van de Vierdaagse worden uitgedeeld, is dit jaar duur. Deed een tak voor een kweker vorig jaar 11 cent, nu kruipen de prijzen zoetjesaan naar de 17 à 18 cent. Dat is te lezen in De Gelderlander.

Eric Reijnen Rutten 14 juli 2016

Gladiool

Volgens gladiolenkweker Theo Theunissen uit Heumen speelt het natte en koele weer de gladiolen parten. „Vorig jaar was het begin juli heet en was de prijs daardoor helemaal niks. Nu is het een stuk koeler en is er wel wat oogst verloren gegaan.”

Door de lage prijzen van vorig jaar hebben telers ook minder aangeplant. Theunissen zelf heeft tien hectare gladiolen staan, goed voor drie miljoen takken. „Vorig jaar had ik er 1,2 miljoen meer.”

Theunissen schat dat er dit jaar 550.000 à 600.000 takken tijdens de intocht worden uitgedeeld. Hij levert er zelf ongeveer de helft van. „Ook aan Intratuin en Europatuin en zo.” De laatste dagen beginnen ook supermarkten uit de buurt hem te bellen met grote orders. „Op de hoofdkantoren van de supermarktketens weten ze vaak maar half dat er hier de Vierdaagse is. Werd net nog gebeld of ik 100.000 takken voor de Lidl kan leveren.” De oogst voor de Vierdaagse begint vrijdag 15 juli. „We zijn al wel bezig, maar dan beginnen we met de grote bulk”, zegt de Heumense gladiolenkweker.